LICENCU PLATILA OSA

ALAT ZA ONLINE ŠPIJUNAŽU WikiLeaks: 'BiH je kupila softver za nadzor interneta'

Licencu je platila OSA, obavještajno-sigurnosna agencija susjedne države

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) kupila je softver za online špijuniranje, vrijedan više od 400.000 eura, objavio je portal Radiosarajevo.ba.

Doznalo se to nakon što je nepoznati haker provalio u podatke Gamme, tvrtke koja proizvodi softver, a na listi kupaca našla se i vlada BiH. Popis klijenata kompanije objavljen je na zviždačkoj stranici WikiLeaks. Dokumenti pokazuju da su bosanske vlasti softver kupile u ožujku 2013. za oko 4000 eura.

Obnovili licencu

Nakon isteka roka korištenja, u ožujku iduće godine, vlasti su obnovile licencu do ožujka 2014., plativši taj put nešto više od 200.000 eura. Istekom ove godine licenca je obnovljena za isti iznos do ožujka 2015. godine. Iako nije poznato tko su glavne mete bosanskog online špijuniranja, moguće je da su to tamošnji ekstremisti.

Bez komentara

Međutim, to ni na koji način nije potvrđeno, a OSA je odbila komentirati otkriće na WikiLeaksu. Špijunski softver FinFly, o kojemu je riječ, koristi se tako da se instalira na server internetskog provajdera, a potom upravljač preuzima nadzor nad metom.

Iako nije moguće identificirati sve korisnike koji su kupili licence, potvrđeno je da su među njima Australija, Bahrein, Bangladeš, Belgija, Estonija, Nizozemska, Italija, Južna Afrika, Mađarska, Mongolija, Nigerija, Pakistan, Singapur, Slovačka, Katar, Vijetnam te Bosna i Hercegovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:50