ZAHTJEV SAD-a

Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija pristale primiti izbjeglice iz Afganistana

Nejasno je hoće li primati i druge izbjeglice ili samo one koji su u postupku odlaska u Sjedinjene Američke Države
Afganistanci u zrakoplovu koji polijeće iz Kabula
 Wakil Kohsar/AFP

Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija su i javno potvrdile da su udovoljili zahtjevima Sjedinjenih Američkih Država za privremeni smještaj izbjeglica iz Afganistana dok oni budu čekali useljeničke dozvole za SAD. Da su se pregovori o tome vodili u velikoj tajnosti potvrđuje i izjava predsjednice Republike Kosova Vjose Osmani da je ona prvi put o tome zahtjev dobila od američkog veleposlanika Philipa Kosnetta još 16. srpnja. A u javnosti je informacija o tome prvi puta objavljena prije tri dana.

Osmani je potvrdila da je ambasador Kosnett prenio zahtjev predsjednika Joea Bidena za smještaj Afganistanaca te da je ona “bez ikakvog oklijevanja prihvatila taj zahtjev”.

- Bez ikakvog oklijevanja ili uvjetovanja sam dala svoj pristanak za takvu humanitarnu operaciju, polazeći od ljudskog načela da se ne mogu zatvarati vrata onima koji su bez svoje volje i krivice primorani bježati sa svojih ognjišta kako bi spasili život, rekla je Osmani i dodala da Kosovo treba biti uz svoje američke saveznike onako kako su Amerikanci bili uz Kosovo kada je to trebalo.

Odluci kosovskih vlasti da prihvati Afganistance se nije protivila niti jedna stranka. Ne zna se koliko će oni koji budu smješteni na Kosovu tamo i ostati. Spominje se rok od 12 do 14 mjeseci u kojem SAD treba dovršiti svaki postupak za dodjelu useljeničke vize za SAD. Uglavnom se radi o ljudima koji su radili za američke misije u Afganistanu, članovima njihovih obitelji te predstavnicima civilnog društva. No zasad nema odgovora što će se dogoditi s onima koji ne budu dobili vize za odlazak u SAD.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će svi građani Afganistana koji budu smješteni na Kosovu proći sigurnosnu provjeru SAD-a.

I predsjednik vlade Albanije Edi Rama je potvrdio da je njegova vlada dala pristanak za prijem izbjeglica iz Afganistana.

- Bez dileme ćemo reći DA za smještaj ljudi iz Afganistana u Albaniju. Ne zbog toga što to traže naši veliki saveznici, već zato što smo mi Albanija, rekao je Edi Rama.

Albanski mediji su najavili da će prva skupina izbjeglica iz Afganistana biti smještena negdje između Drača i Tirane.

Od država regije, uz Kosovo i Albaniju, za sada je jedino Sjeverna Makedonija javno priznala da je izrazila spremnost za prijem afganistanskih izbjeglica.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Bujar Osmani je potvrdio da je i njegova vlada, nakon komunikacije sa saveznicima, pristala smjestiti izbjeglice iz Afganistana koje bježe iz te države.

Kako u svojim porukama političari iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije spominju “komunikaciju sa Saveznicima”, ne samo sa SAD-om, ostalo je nejasno hoće li primati i druge izbjeglice ili samo one koji su u postupku odlaska u Sjedinjene Američke Države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:53