SVEČANI DOČEK

ALBANSKI PREDSJEDNIK POSJETIO JUG SRBIJE Vučić se pita: 'Zašto na dočeku nije intonirana srpska himna?'

 youtube screenshot

Predsjednik Albanije Bujar Nishani stigao je u utorak u Bujanovac, u sklopu jednodnevnog neslužbenog posjeta općinama na jugu Srbije u kojima je većinsko albansko stanovništvo.

Ispred zgrade općine Nishaniju je priređen svečan doček uz intoniranje albanske himne i nazočnost predsjednika općine Bujanovac i predsjednika Nacionalnog vijeća Albanaca Saipa Kamberija i Jonuza Musliua.

Prema procjenama, ispred zgrade općine okupilo se više od 1.000 građana koji su gosta dočekali mahanjem albanskim zastavicama, a članovi bujanovačkog folklornog društva nosili su albanske narodne nošnje.

Protokolom je predviđeno da predsjednik Nishani razgovara s lokalnim albanskim političkim liderima, obiđe bujanovačku školu, a potom nastavi posjet Preševu, gdje će se obratiti građanima.

Predsjednik nacionalnog vijeća Albanaca Jonuz Musliju rekao je ranije da je cilj Nishanijeva posjeta upoznavanje s uvjetima u kojima žive Albanci jer se, prema Ustavu Albanije, o tome treba brinuti matična država.

"On dolazi u posjet Albancima. Jer, Ustav Albanije kaže da sva prava Albanaca treba braniti država Albanija", tvrdi Musliu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je, u povodu dolaska albanskog predsjednika ,da “nije bilo lijepo što na dočeku nije intonirana srpska himna”.

“Nikome nećemo dati da sanja snove na račun našeg teritorija i vitalnih interesa našeg naroda”, poručio je premijer.

"Ničim nismo uplašeni, otvorena smo zemlja, svatko je dobrodošao, ali onaj tko bude mislio da može ili smije narušavati integritet naše zemlje, moj odgovor je - nemojte to raditi i nemojte to ni pokušavati", upozorio je Vučić.

Nishani je prvi predsjednik Albanije koji od 1948. godine dolazi u Srbiju, nakon tadašnjeg službenog posjeta bivšeg albanskog komunističkog čelnika Envera Hoxhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:10