DRAMA U AVIONU

Aleksej Navaljni u nesvjesnom stanju prebačen u bolnicu, u čaj su mu stavili otrov?

Glavni Putinov kritičar slabost je osjetio u avionu, a nakon slijetanja hitno je prebačen u bolnicu
Aleksej Navaljni
 Yuri Kadobnov

Ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni (44) nalazi se u bolnici nakon što je navodno otrovan, piše The Guardian. Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš tvrdi da je bez svijesti te da je otrovan tako što mu je netko otrov ubacio u čaj.

Jarmiš kaže da je Navaljnom pozlilo u četvrtak na letu iz Tomska za Moskvu. Zrakoplov je hitno sletio u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu gdje se trenutno nalazi u jedinici intenzivne njege.

Ruska novinska agencija TASS piše da je Bolnica za hitne slučajeve u Omsku potvrdila da su primila Navaljnog te da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Ruski državni medij RIA Novosti piše da je Navaljni stabilno, a kao izvor informacije navodi zaposlenike bolnice.

"Pretpostavljamo da je Aleksej (Navaljni) otrovan tako da mu je nešto umiješano u čaj. To je bila jedina stvar koju je pio ovog jutra. Liječnici kažu da je otrov brže djelovao jer je piće bilo vruće. Aleksej je trenutno bez svijesti", napisala je Jarmiš na Twitteru.

Jarmiš je ovaj incident usporedila s prošlogodišnjim, kada je Navaljni doživio alergijsku reakciju koju je jedna liječnica okarakterizirala kao moguću reakciju na trovanje nepoznatom kemikalijom.

Navaljni, koji godinama vodi političku borbu protiv aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je koristio prosvjede u Bjelorusiji protiv tamošnjeg predsjednika Aleksandera Lukašenka da uvjeri Ruse da na nadolazećim lokalnim izborima podrže kandidate koje on podržava. Zato je Navaljni i bio u Tomsku, a posjetio je i druge sibirske gradove u kojima se trebaju održati izbori. Na tim će izborima, koji će se održati idućeg mjeseca, sudjelovati oko 40 milijuna glasača.

Navaljni je nedavno na svom YouTube kanalu ushićeno govorio o tome kako su štrajkovi ključnih skupina radnika u Bjelorusiji vlasti natjerale da uspostave komunikaciju s prosvjednicima. Bjeloruske radnike koji su govorili da su glasali za opozicijske kandidate Navaljni je video snimkama prozvao "Rusijom budućnosti".

Jedan od njegovih pomoćnika, Leonid Volkov, rekao je da on i drugi aktivisti bilježe koje taktike koriste bjeloruske vlasti. "Pomno pratimo Lukašenkove pokušaje da ugasi internet", napisao je Volkov na Twitteru. "To je jako važno jer nema sumnje da nam se ista stvar smiješi u Rusiji."

Aktivisti vjeruju da bi se Rusiji mogao dogoditi bjeloruski scenarij kada se Putin, zahvaljujući promjeni ustava, bude ponovno kandidirao na predsjedničkim izborima 2024. godine. "U današnjoj Bjelorusiji vidimo sebe u budućnosti", rekao je opozicijski političar Dmitrij Gudkov. "Opozicijski kandidat dobije 80 posto glasova, a diktator 10 posto, međutim izborni odbor samo zamijeni rezultate."

Postoje znakovi da je Kremlj znao da bi prosvjedi u Bjelorusiji mogla biti prijetnja jer se izvještavanje o bjeloruskoj opoziciji na državnim medijima promijenilo iz blagonaklonog u huškačko.

Ovo nije prvi puta da je neki opozicijski političar ili Putinov oponent otrovan ili otrovom ubijen. Bivši agent Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije Aleksander Litvinenko, koji je prebjegao u Veliku Britaniju, preminuo je 2006. godine od trovanja polonijem koji mu je ubačen u čaj. Opozicijski aktivist i član grupe Pussy Riot Pjotr Verzilov tvrdi da ga se 2018. godine u Moskvi pokušalo otrovati te da je zbog tog napada u bolnicama u Moskvi i Berlinu proveo više mjeseci.

Tko je Aleksej Navaljni?

Alekseja Navaljnog mnogi vide kao mogućeg, željenog i zaiskanog Putinova nasljednika. Navaljni je mlad, naočit i ambiciozan političar koji se nakon punih 15 godina Putinove vlasti uspio nametnuti kao netko o kome se govori da može barem pokušati ugroziti vlast kremaljskog vlastelina.

- On je konačno svjetlo na kraju tunela - kaže o Navaljnom Stanislav Belkovski, jedan od vodećih ruskih politologa i autor zapažene knjige o Vladimiru Putinu.

Navaljni je čovjek koji odgovara ruskom političkom biću koje se definiralo u tranzicijskim vremenima postsovjetske Rusije. On je idealna karizmatična jaka osoba koja odgovara najširim slojevima ruskog društva. Ima 44 godine, “arijevskog je izgleda, plavokos”, što znači da je “čiste krvi i neupitni Rus” (ne mogu mu izbrojati “ tuđa krvna zrnca”). Obrazovan je, pravnik, doškolovao se na Yaleu i dobrog je i podobnog podrijetla - otac Anatolij bio je oficir sovjetske armije, dakle prihvatljiv je i s te domoljubno-velikoruske strane.

Vrlo je ambiciozan (“On želi biti predsjednik”, kaže Belkovski) i simpatičan, ali i dovoljno ciničan te muškarac kakav odgovara ruskim predodžbama: otac dvoje djece, nije neporočan, niti je asket (zna popiti, opsovati, potući se). On je kao u nazivu omiljenog mu filma Sergia Leonea “Dobar, loš, zao!”

U političkom smislu je zapadnjački orijentiran, ali još uvijek dovoljno velik Rus da mu se ne može podmetnuti da se klanja strancima. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:46