ŠTRAJKA GLAĐU

Aleksej Navaljni u sve lošijem zdravstvenom stanju, premješten je u zatvorsku bolnicu

Navaljni traži da ga pregleda liječnik kojeg sam odabere, no to mu zatvorska uprava nije odobrila
Aleksej Navaljni
 Screenshot/AFP

Ruski oporbenjak Aleksej Navaljni ima herniju diskova kralježnice i izgubio je osjet u rukama, objavila je njegova odvjetnica Olga Mihailova. Čovjek koji se u siječnju vratio s liječenja u Njemačkoj u kojoj je bio zbog trovanja bojnim otrovom novičokom stavljen je u zatvor zbog čega se tjednima masovno prosvjedovalo diljem Rusije. Navaljni je nedavno prebačen u zatvor van Moskve, a prošlog tjedna se saznalo da je počeo štrajk glađu i da je u lošem zdravstvenom stanju.

Sada njegov odvjetnički tim javlja da je premješten u zatvorsku bolnicu i da je nakon učinjene magnetske rezonance otkriveno da ima herniju dva diska, stanje koje će prema tvrdnjama liječnika biti teško izliječiti.

Osim toga, Navaljni još ima povišenu temperaturu i jaki kašalj, no nije potvrđeno je li zaražen koronavirusom ili tuberkulozom kako se spekuliralo.

Prošlog je tjedna počeo štrajk glađu zbog loših uvjeta u bolnici zatvora u kojem se nalazi i u kojem odslužuje kaznu od dvije i pol godine zatvora. Osuđen je zbog pronevjere, no optužbe odbacuje tvrdeći da su politički motivirane kako bi ga se maknulo s političke scene. Nastavlja, tvrde njegovi suradnici, štrajk glađu i dnevno gubi oko kilogram na težini. Traži da ga pregleda liječnik kojeg sam odabere, no to mu zatvorska uprava nije odobrila.

Organizacija Amnesty International objavila je da su uvjeti u zatvoru slični mučenju i da bi ruska vlada sada mogla Navaljnog pokušati polako ubiti i sakriti što mu se događa od očiju javnosti. "Bio je podvrgnut deprivaciji sna i ne dozvoljava mu se da ga pregleda liječnik kojem vjeruje", navodi se u objavi AI-ja.

Štrajk glađu je Navaljni započeo žaleći se na bolove u rukama i nogama. Uprava zatvora tvrdi da 44-godišnji opozicionar dobiva svu liječničku njegu koja mu je potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07