POROTA ODLUČILA

Alex Jones mora platiti 45,2 milijuna dolara odštete, lažno tvrdio da je masakr u školi Sandy Hook prevara

Poznati teoretičar zavjere nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade

Alex Jones

 Olivier Douliery/Afp

Američki teoretičar zavjere Alex Jones mora roditeljima 6-godišnjeg dječaka ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. platiti 45,2 milijuna dolara kaznene odštete - uz 4,1 milijun već dosuđene odštete - jer je lažno tvrdio da je pucnjava prijevara, odlučila je teksaška porota u petak.

Neil Heslin i Scarlett Lewis, razdvojeni roditelji ubijenog 6-godišnjeg Jesseja Lewisa, posvjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da roditelji lažu o smrti svojeg sina 14. prosinca 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvotjednog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedala sutkinja Maya Guerra Gamble na državnom sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje Jones vodi radijsku emisiju i internetsku stranicu Infowars.

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću aktera krize da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 milijuna dolara kaznene odštete i 150 milijuna odštete. Odšteta se dodjeljuje kao naknada za patnju i gubitak tužitelja, a kaznena odšteta kako bi se okrivljenika kaznilo zbog počinjenih djela.

"Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku - zaustavite Alexa Jonesa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži", rekao je u petak odvjetnik roditelja Wesley Todd Ball porotnicima prije nego što su počeli razmatrati kaznenu odštetu.

Jones se tijekom svjedočenja na suđenju nastojao distancirati od teorija zavjere, ispričao se roditeljima i priznao da je Sandy Hook "sto posto stvaran".

Napadač u školi Sandy Hook, Adam Lanza, pucao je iz puške Remington Bushmaster za vrijeme masakra, koji je završio kada se ubio uz zvuk policijskih sirena koje su se približavale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 16:25