TEORETIČAR ZAVJERA

Alex Jones mora platiti milijardu dolara za svoje laži: Tvrdio je da je masakr u školi Sandy Hook prevara

‘Dok su se ove obitelji utapale u tuzi, Alex Jones ih je doslovno gazio‘, kazao je odvjetnik osam obitelji koje su podigle tužbu

Alex Jones na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

 Olivier Douliery/Afp

Teoretičar zavjera Alex Jones mora platiti 965 milijuna dolara odštete jer je lažno tvrdio da je pucnjava u školi Sandy Hook 2012. godine bila - prevara.

Obitelji osam žrtava i agent FBI-a koji je reagirao na napad tražili su najmanje 550 milijuna dolara na suđenju za klevetu u Connecticutu, piše BBC.

Tvrdili su da su dezinformacije desničarskog radijskog voditelja dovele do čitavog desetljeća neprestanog uznemiravanja i prijetnji smrću.

U osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine ubijeno je dvadesetero djece i šest odraslih.

Jones, osnivač web stranice i voditelj talk showa Infowars na kojima promovira teorije zavjere, godinama je tvrdio da je masakr bio ‘inscenirana vladina zavjera‘ u cilju da se Amerikancima oduzme oružje te da u pucnjavi u školi ‘nitko nije umro‘.

Danas ipak priznaje da je napad bio ‘100 posto stvaran‘, što je ustupak koji je napravio u kolovozu na jednom drugom suđenju za klevetu u Teksasu.

Suđenje u Waterburyju u Connecticutu - koje se održavalo tek 30 km od mjesta pucnjave 2012. - bilo je obilježeno emotivnim svjedočenjima roditelja.

Neki su opisali kako su bili izloženi izljevima mržnje na internetu, a drugi su rekli da su se zbog vlastite sigurnosti morali stalno seliti. Otac ubijenog dječaka, Mark Barden, ispričao je kako ljudi skrnave grob njegovog sina Daniela ‘mokreći po njemu i prijeteći da će ga iskopati‘.

Pred porotnicima su također izneseni dokazi da su Jones i njegova tvrtka, Free Speech Systems, zaradili milijune dolara prodajom dodataka prehrani, opreme za preživljavanje i drugih proizvoda u Infowars katalogu.

U završnim riječima, odvjetnik tužitelja Chris Mattei je rekao: ‘Dok se svaka od ovih obitelji utapala u tuzi, Alex Jones ih je doslovno gazio.‘

Jones je kazao kako je čitavo suđenje ‘predstava‘ koju vodi sudac ‘tiranin‘ i ustvrdio da on nije kriv za postupke svojih sljedbenika.

‘Već sam rekao stotinu puta da mi je žao i završio sam s tim da mi je žao‘, rekao je u dramatičnom svjedočenju krajem prošlog mjeseca nakon čega su neki u sudnici zaplakali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:16