NEZADOVOLJSTVO U TEHERANU

Ali Hamnei nazvao stavljanje Revolucionarne garde na crnu listu 'podmuklim potezom'

Ajatolah Ali Hamnei
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je u utorak da su Sjedinjene Države učinile "podmukli potez" svrstavši Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na popis stranih terorističkih organizacije, a Teheran je obećao kako će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak je proglasio iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) stranom terorističkom organizacijom što je korak bez presedana koji bi mogao povećati tenzije na Bliskom istoku.

"Žele se urotiti protiv naše Garde koja je uvijek bila na prvoj crti u suočavanju s neprijateljima naše (islamske) revolucije te je uvijek branila zemlju. Amerika nije uspjela u blokiranju našeg napretka", rekao je Hamnei, koji zapovijeda Gardom, prenijeli su iranski mediji.

"Unatoč svim pritiscima unatrag 40 godina, Amerikanci nisu uspjeli učiniti ništa i njihov podmukli potez neće uroditi plodom", rekao je Hamnei.

Iran je odmah u ponedjeljak reagirao na američku odluku, proglasivši američku vojsku "terorističkom organizacijom".

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao da je IRGC zaštitnik Irana, a na američku odluku je reagirao i Irak koji želi, kako kaže, dobre odnose i s Teheranom i Washingtonom.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi rekao je kako odluka Washingtona može imati negativne posljedice za Irak i ostatak regije.

"Irak je pokušao zaustaviti odluku", rekao je Abudl Mahdi na konferenciji za medije, te dodao kako Irak ulaže sve napore kako bi donio mir u regiju jer nastoji održati dobre odnose i s Teheranom i s Washingtonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:47