PODRŠKA DONALDU TRUMPU

Alternativna mreža koja je izvan vidokruga medija nosila Trumpa do pobjede

“Nema druge istine do naše istine sada. Sve ostalo je ljevičarstvo i laži, otrov za našu dušu, korupcija života”, stoji na Twitteru organizacije Alt Right
Mike Cernovich

- Ono čemu svjedočimo sada nije samo uspon Trumpa, nego i apsolutna destrukcija mainstream medija - poruka je koju je objavio novinar Dave Rubin na svojem Twitteru nakon objave rezultata američkih izbora u kojima je republikanski kandidat Donald Trump, unatoč svim prognozama, ostvario uvjerljivu pobjedu.

Medijski velikani poput CNN-a, NBC-a, New York Timesa te brojne ankete predviđali su pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, ali u noći s utorka na srijedu pokazalo se kako su svi bili u krivu. Trump je prikupio 276 elektorskih glasova, dok je Clinton imala 218, iako su joj ankete sve do samog kraja predviđale blagu prednost od jedan do dva posto.

Trenutak za likovanje

Ipak, jedna medijska frakcija od samog je početka dala svoju podršku Trumpu te sada likuje nad svim mainstream medijima. Riječ je o pokretu Alternative Right koji koristi društvene mreže za slanje svojih poruka. Većinom je tu riječ o montiranim fotografijama, kratkim crtićima ili popularnim “memovima” koji su puni humora, ali i uvredljivih sadržaja. Često objavljuju antisemitske te antimuslimanske poruke, pa i prijetnje, a njihov korpus čine mladi muškarci bijele rase koji su skloni teorijama zavjere i nacionalizmu.

- Nema druge istine do naše istine sada. Sve ostalo je ljevičarstvo i laži, otrov za našu dušu, korupcija života... - objavili su jučer na svojem Twitter računu. Njihov točan broj sljedbenika nije poznat jer objavljuju svoj sadržaj po brojnim društvenim mrežama, poput Facebooka, 4chana i Reddita, a od izborne noći nisu stali s objavama u kojima veličaju svojeg pobjednika.

- Trump se suprotstavio političkim elitama, medijima, Hollywoodu, Wall Streetu, namještenim anketama. I pobijedio - objavio je Paul Joseph Watson. Osim veličanja kulta Trump, objave su bile vezane uz ismijavanje demokrata koji su plakali nakon objave rezultata, ali i uz zahtjeve za provođenje nekih odluka koje je Trump najavio tijekom kampanje, poput uhićenja Hillary Clinton te građenja zida na granici s Meksikom.

Autor i bloger Mike Cernovich tijekom kampanje više je puta iznosio teške optužbe protiv Clinton, poput njezine afere s e-mailovima, ali i sumnji da ona i njezin muž Bill sudjeluju u pedofilskoj mreži trgovine ljudima, kao i da se sami upuštaju u uvrnute seksualne orgije poznate kao “Spirit Cooking”.

- Drage sveznalice: podsjetnik, ja sam bio u pravu, a vi u krivu. Vi ste idioti - napisao je na svojem Twitter računu na kojem je, među ostalim, pozivao američke zvijezde poput Miley Cyrus, Whoopi Goldberg i Cher da napuste SAD, kako su ranije i najavljivale u slučaju da Trump pobijedi.

Napad na medije

Više od stotinu tisuća ljudi čitalo je njegove članke o tome kako se Bill Clinton druži s pedofilima te kako je Hillary bolesna, što je u konačnici utjecalo na izbore. Osim njega, u javnost se probio i novinar Milo Yiannopoulos, kojem je Twitter račun zabranjen zbog rasističkih izjava te pozivanja na vrijeđanje glumice Leslie Jones. Svoje oduševljenje Trumpovom pobjedom je zato morao pokazivati putem Facebooka, gdje je objavio nekoliko fotografija na kojima slavi Trumpov uspjeh te u isto vrijeme ismijava demokrate.

- Mainstream mediji su mrtvi. Mrtvi i nestali. I to su zaslužili. Oni su to sami napravili. Lagali su nam desetljećima o nama. I sada se Amerika oglasila i to je predivno - napisao je u statusu koji je podijeljen četiri tisuće puta. Yiannopoulos, Michael Cernovich, kao i Michael Savage, Mark Dice i Alex Jones nakon izborne večeri dobili su na popularnosti kao nov izvor informacija, a nevezano uz to kako će sljedeći izbori završiti oni su postali nova sila informiranja u Americi na koju će se morati računati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35