PROMJENE

Alžir će 1. studenog održati referendum radi izmjene ustava kojom bi trebala ojačati demokracija

Vlada je kazala da bi nacrt trebao proći parlamentarnu raspravu i odobrenje prije referenduma
Prsvjed Alžiraca protiv političkih hapšenja
 Fabrice Coffrini/AFP

Alžir je 1. studenog odredio kao dan referenduma o novom ustavu koji bi trebao ojačati demokraciju i dati parlamentu veću ulogu, reklo je predsjedništvo u ponedjeljak, nakon prosvjeda koji su trajali mjesecima i zahtijevali reforme.

Izabran prošlog prosinca, predsjednik Abdelmadjid Tebboune obećao je provođenje političkih i ekonomskih reformi te provođenje zahtjeva proizišlih iz prosvjeda koji su u travnju 2019. godine srušile predsjednika Abdelaziza Boutefliku.

Novi ustav dat će premijeru i parlamentu više ovlasti pri vladanju tom sjevernoafričkom zemljom koja broji 45 milijuna ljudi, pokazao je nacrt ustava početkom godine.

Vlada je kazala da bi nacrt, koji predsjedniku daje mogućnost da vlada samo dva mandata, trebao proći parlamentarnu raspravu i odobrenje prije referenduma.

Datum referenduma najavljen je nakon što se Tebboune sastao sa šefom izbornog povjerenstva, Mohamedom Chorfijem, ranije u ponedjeljak, reklo je predsjedništvo.

Masovni prosvjedi izbili su u veljači prošle godine kako bi se osujetio plan Bouteflike da traži peti mandat, nakon 20 godina provedenih na vlasti.

Tražio se i odlazak stare garniture političara i kažnjavanje onih koji su bili uključenih u korupciju.

Nekoliko viših dužnosnika, uključujući i dva bivša premijera, nekoliko ministara i poznati biznismen, otad su u pritvoru na temelju optužbi za korupciju.

Vlada je zabranila prosvjede u ožujku ove godine kao dio mjera ograničavanja širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49