NAPETA SITUACIJA

Alžir prekinuo sve diplomatske odnose s Marokom: ‘Ne prestaju neprijateljski djelovati protiv nas...‘

Dvije susjedne zemlje godinama se spore zbog različitih razloga, a sada je ponovno kulminiralo
Ramtane Lamamra
 Ryad Kramdi/AFP

Alžir je u utorak objavio da prekida diplomatske veze sa susjednim Marokom, optuživši monarhiju za "neprijateljsko djelovanje" prema Alžiru, nakon višemjesečne pojačane napetosti između tih dviju zemalja Magreba s tradicionalno teškim odnosima.

"Alžir je odlučio s današnjim danom prekinuti diplomatske veze s Marokom", rekao je alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra na tiskovnoj konferenciji.

Optužio je Rabat da "ne prestaje neprijateljski djelovati prema Alžiru".

Rabat zasad nije reagirao na odluku Alžira o prekidu veza.

Krajem srpnja marokanski kralj Muhamed VI. izrazio je žaljenje zbog "napetosti" s Alžirom i pozvao alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea da "učini sve kako bi prevladao razum" i da "zajednički djeluju na razvoju veza" dviju zemalja.

Alžirsko-marokanske veze, uobičajeno teške, nedavno su se pogoršale zbog Zapadne Sahare.

Normalizacija diplomatskih veza Maroka i Izraela - u zamjenu za američko priznanje marokanskog "suvereniteta" nad tim teritorijem - dodatno je povećala napetost s Alžirom koji je osudio "strane manevre" kojima ga se želi destabilizirati.

Dvije zemlje su prvi put prekinule diplomatske veze kada je Rabat 7. ožujka 1976. odlučio prekinuti veze s Alžirom pošto je ovaj priznao Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku koju su proglasili separatisti Fronte Polisario.

Alžir je u srpnju pozvao svog veleposlanika u Rabatu na konzultacije pošto je marokansko diplomatsko predstavništvo u New Yorku poslalo članicama Pokreta nesvrstanih službenu notu u kojoj se navodi da Maroko "otvoreno i javno podupire navodno pravo naroda Kabilije na samoodređenje", upozorilo je alžirsko ministarstvo vanjskih poslova.

To je bila crvena crta za Alžir koji se protivi bilo kakvim separatističkim težnjama Kabilije, berberskog područja na sjeveroistoku Alžira.

Marokanski diplomat je tada pružio potporu separatizmu Kabilije reagirajući na potporu Alžira pristašama neovisnosti Zapadne Sahare u Fronti Polisario koji se bore s Marokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:23