DIPLOMATSKA KRIZA

Alžir zatvorio zračni prostor za francuske borbene avione, opozvali i veleposlanika, sve je zakuhao Macron?

Ovaj potez potaknuli su, kako navode alžirski dužnosnici, "nedopustivi komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona".
Francuski nosač aviona
 Philippe Lopez/POOL/AFP

Alžir je zatvorio svoj zračni prostor francuskoj vojsci i opozvao svojeg veleposlanika uslijed diplomatskih napetosti između dvije države, piše Sky News.

Ovaj potez potaknuli su, kako navode alžirski dužnosnici, "nedopustivi komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona".

Analitičari navode da zabrana francuskim zračnim snagama da koriste alžirski zračni prostor potencijalno može utjecati na protu-džihadističke operacije u regiji Sahel. Ipak, francuska vlada tvrdi da "neće biti većih posljedica".

Opoziv veleposlanika navodno je posljedica komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u novinama Le Monde o tome što se događa u Alžiru.

Macron je, piše La Monde, skupini mladih ljudi povezanih s bivšom kolonijom Francuske rekao da je alžirski "političko-militaristički sustav nanovo ispisao povijest svoje kolonizacije na temelju mržnje prema Francuskoj". Također je doveo u pitanje postojanje alžirske nacije prije francuske kolonijalne vlasti.

Glasnogovornik vlade Alžira nije precizirao koji je komentar doveo do opoziva veleposlanika, ali optužio je Macrona da se "miješa u unutarnje poslove Alžira".

Izvor iz vlade Alžira rekao je Reutersu da je komentar o postojanju Alžira kao nacije bio "posebno uvrjedljiv". Optužio je Macrona da se "ponaša kao da želi pridobiti podršku ekstremne desnice na nadolazećim izvorima".

image
Francuski predsjednik Emmanuel Macron 29. rujna odaje počast francuskom vojniku ubijenom u akciji u Maliju
Ludovic Marin/AFP

Šire posljedice

Pariz trenutno privodi kraju "Operaciju Barkhane", u kojoj je 5000 francuskih trupa poslano u Mali, ali Macron je rekao da želi da većina tih vojnika ostane u zapadnoj Africi.

Francuska se nadala da će vojne aktivnosti u Maliju, koji dijeli granicu s Alžirom, pomoći u suzbijanju džihadističkih aktivnosti u Sahari i Sahelu.

Posljedično, Francuska smanjuje vojnu prisutnost u Maliju i pomiče snage u Niger, u nadi da će povećati uključenost ostalih europskih zemalja u borbi protiv terorizma.

Francusko djelomično povlačenje izazvalo je bijes Malija, koji sada radi na regrutiranju ruske skupine plaćenika umjesto francuskih trupa.

Smatra se da francuski vojni zrakoplovi mogu letjeti oko Alžira na putu za Mali i Sahel, ali nemogućnost korištenja alžirskog zračnog prostora mogla bi predstavljati neugodnost za vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01