NESUGLASICE

Alžir zbog Zapadne Sahare raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji sa Španjolskom

Alžir je ključni dobavljač plina za Španjolsku, no neće raskinuti ugovor o opskrbi, rekao je predsjednik Abdelmadjid Tebbeoune

prosvjed u Madridu protiv plana Maroka da ponudi autonomiju Zapadnoj Sahari, koji je Španjolska poduprla

 Pierre-Philippe MARCOU/AFP

Alžir je raskinuo 20 godina dug sporazum o prijateljstvu sa Španjolskom kojim su se obje države obvezale surađivati u kontroli migracijskih valova, što je eskalacija nesuglasica zbog stava Madrida o Zapadnoj Sahari.

Državni mediji u Alžiru izvijestili su o odluci ne navodeći razlog, no Alžir je u ožujku pozvao svog veleposlanika u Španjolskoj na konzultacije zbog spora oko Zapadne Sahare.

Španjolski diplomatski izvori potvrdili su odluku Alžira te izrazili žaljenje i potvrdili predanost sporazumu.

Sporazum iz 2002. obvezuje obje strane da "prodube suradnju u kontroli migracijskih tokova i borbi protiv krijumčarenja ljudima", prema tekstu objavljenom u službenom glasilu Španjolske.

Alžir je negodovao kad je Španjolska u ožujku rekla da podupire plan Maroka da ponudi autonomiju Zapadnoj Sahari. Alžir podupire Polisario, pokret za neovisnost tog teritorija, koji Maroko smatra svojim i njime uglavnom upravlja.

Alžir je ključni dobavljač plina za Španjolsku, no alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebbeoune ranije je izjavio da neće raskinuti ugovor o opskrbi zbog diplomatskih nesuglasica.

Španjolski ministar vanjskih poslova je u srijedu rekao da ništa ne ukazuje na to da bi Alžir mogao poduzeti mjere koje bi utjecale na opskrbu plinom nakon što je raskinuo 20 godina dugi sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedskih odnosa i suradnje sa Španjolskom.

Vlada Alžira je pouzdan partner i Španjolskoj je dala jamstva s najviših razina glede opskrbe plinom, rekao je španjolski šef diplomacije Jose Manuel Albares novinarima.

Očekuje se da će Alžir promijeniti cijene prilikom sklapanja novih ugovora o opskrbi plinom sa španjolskim tvrtkama, rekao je izvor upoznat sa situacijom za Reuters.

Prema trenutnom ugovoru, koji je dugoročan, Alžir plin isporučuje po cijeni ispod tržišne, rekao je isti izvor, koji je želio ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 22:44