TOLEZHAN BARLYBAEV

Ambasador Kazahstana u RH: Situacija se stabilizira, reforme idu dalje. Bili smo izloženi oružanoj agresiji terorista

‘Kazahstan je bio podvrgnut oružanoj agresiji od strane dobro koordiniranih terorističkih skupina obučenih u inozemstvu‘

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Kazahstan Tolezhan Barlybaev
 

 Privatna Arhiva

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Kazahstan Tolezhan Barlybaev:

Od 1. siječnja cijene ukapljenog plina u Kazahstanu određuju se tržišnom potražnjom umjesto državnom regulacijom, što je dovelo do povećanja cijena plina s 0,12 na 0,24 eura. Želio bih napomenuti da je ovo najniža cijena za ukapljeni plin u zemljama ZND-a (Zajednica neovisnih država) i Europe. Ipak, dvostruko povećanje cijena goriva, koje se naširoko koristi na benzinskim postajama u zapadnom Kazahstanu i izravno utječe na troškove prijevoza robe i hrane, postalo je glavni uzrok društvenog nezadovoljstva.

Stanovnici regije Mangistau iznijeli su zahtjev za smanjenjem maloprodajnih cijena ukapljenog plina. Po uputama predsjednika Kasyma-Zhomarta Tokayeva, u regiju je poslana vladina komisija, te su odmah poduzete mjere za uvođenje moratorija na rast cijena plina, komunalnih usluga i prehrambenih proizvoda. Šef države razriješio je Vladu Kazahstana, koja nije predvidjela mjere za postupnu reformu plinske industrije i glatki prijelaz na tržišno reguliranje cijena.

U međuvremenu, mirne prosvjede stanovništva u zapadnom Kazahstanu i drugim velikim gradovima koristile su terorističke, ekstremističke i kriminalne skupine. Pod utjecajem događaja u Siriji i Afganistanu, kod nas su se aktivirale vjerske ekstremističke skupine. Podsjetit ću, Kazahstan je 2016. godine već doživio veliki teroristički napad u Aktobeu, gdje su vjerski ekstremisti, potaknuti iz Sirije, napali vojnu postrojbu. Posljednjih godina, u pozadini pandemije i njezinih negativnih ekonomskih posljedica, ideolozi destruktivnih vjerskih pokreta vjernicima su uvodili destruktivne ideje. Pod krinkom mirnih prosvjeda, ekstremisti su poticali nerede. Nisu postavljali nikakve zahtjeve, nisu imali namjeru pregovarati s vlastima, njihovo djelovanje bilo je usmjereno na nasilje, ubojstvo i zastrašivanje društva s krajnjim ciljem destabilizacije i rušenja ustavnog poretka.

Najteža situacija bila je u gradu Almatyju, gdje su teroristi zauzeli ured gradonačelnika, upravne zgrade, postaje gradske policije, zgradu Odbora za Nacionalnu Sigurnost, ured državnog odvjetništva, te studije niza televizijskih i radijskih kuća. Zahvaćena je bila i međunarodna zračna luka Almaty u kojoj su se nalazili zrakoplovi domaćih i stranih zračnih prijevoznika s putnicima. Prema preliminarnim podacima, među napadačima je bilo osoba s iskustvom borbenog sudjelovanja na "vrućim točkama" na strani radikalnih islamističkih skupina.

Drugi uzrok unutarnje krize bila je masovna amnestija koja se dogodila povodom 30. obljetnice neovisnosti Kazahstana 16. prosinca 2021. godine. Stotine kriminalaca pušteno je iz zatvora krajem prošle godine i oni su sudjelovali u neredima. To, po mom mišljenju, objašnjava razmjere pljačke, razaranja i masovnih zločina u Almatyju.

Tako je Kazahstan bio podvrgnut oružanoj agresiji od strane dobro koordiniranih terorističkih skupina obučenih u inozemstvu, kojima su se pridružili kriminalci i bivši zatvorenici koji su izašli na ulice da pljačkaju i šire nasilje.

Nažalost, pretrpjeli smo brojne ljudske žrtve, kako među djelatnicima reda i vojskom, tako i među civilnim stanovništvom. Ovo je velika tragedija za cijeli kazahstanski narod. U vezi s brojnim ljudskim žrtvama uslijed tragičnih događaja u nizu regija zemlje, predsjednik Kazahstana Tokayev odlučio je 10. siječnja 2022. proglasiti Danom nacionalne žalosti.

Uzimajući u obzir posebnu opasnost situacije, predsjednik Tokayev uveo je izvanredno stanje u zemlji, pokrenuo protuterorističku operaciju i apelirao na zemlje članice Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) da pošalju mirovne snage. Ove mjere su pomogle da se situacija stabilizira.

Trenutno se agencije za provođenje zakona i Oružane snage Kazahstana i dalje suprotstavljaju teroristima, a ne “mirnim prosvjednicima”, kako to iskrivljeno predstavljaju neki strani masovni mediji. Hoće li mirni demonstranti paliti grad, pljačkati i ubijati mirne ljude? Jeste li znali da su tijela nekih policajaca pronađena obezglavljena?! Ovaj rukopis ubojstava karakterističan je za vjerske ekstremiste iz inozemstva. Uzimajući u obzir posebnu opasnost od terorista, predsjednik Tokayev dao je naredbu da se "otvori vatra s ciljem da porazi" na naoružane teroriste. Ove mjere usmjerene su isključivo na zaštitu života i sigurnosti građana Kazahstana. Branimo našu demokraciju i Ustav od islamističkih radikala i terorista!

Također želim naglasiti da vojne operacije protiv terorističkih skupina provode snage reda i zakona u Kazahstanu. Mandat mirovnih snaga CSTO-a uključuje zaštitu strateških objekata, oni su kratko u Kazahstanu i napustit će zemlju nakon što se situacija potpuno stabilizira. Predsjednik Tokayev naložio je agencijama za provođenje zakona da formiraju istražnu skupinu koja će provesti opsežnu istragu i sve počinitelje privesti pravnoj odgovornosti.

Poduzimaju se mjere za pružanje državne potpore malom i srednjem poduzetništvu pogođenom kaznenim djelima, za vraćanje stabilnog i nesmetanog rada banaka drugog reda i drugih financijskih organizacija, formirano je povjerenstvo za procjenu visine nastale štete kao rezultat nereda. U parlamentu će 11. siječnja biti objavljene i druge konkretne odluke, uključujući i one socio-ekonomske prirode. Građani podržavaju mjere predsjednika Tokayeva za ponovno uspostavljanje mirnog života i samoinicijativno formiraju narodne straže za zaštitu društvenih objekata.

Općenito, situacija se stabilizira, Kazahstan nastavlja tijek reformi u okviru koncepta "države koja sluša" koji provodi predsjednik Tokayev. Prava i interese svih predstavnika našeg multietničkog i multikonfesionalnog naroda pouzdano štiti država.

Siguran sam da događaji u Kazahstanu neće utjecati na bilateralnu suradnju s Hrvatskom, koja sve više uzima maha. Hrvatski nogometni stručnjaci, uz aktivnu pomoć našeg prijatelja, splitskog poduzetnika Ivice Pirića, uspješno proširuju svoj rad u Kazahstanu.

Ove godine očekujemo početak rada Međuvladine komisije za gospodarsku suradnju - ključnog mehanizma poslovnih veza naših država. Planiramo organizirati bilateralne posjete na visokoj razini, kao i niz kulturnih događanja posvećenih 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kazahstana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12