POTPUNI KAOS

Americi prijeti paraliza, bjesni ‘građanski rat‘, spominje se i najbizarniji scenarij: ‘Pa dovedimo Trumpa na to mjesto!‘

Jedna frakcija želi nastaviti pomagati i Ukrajinu i Izrael, druga ne želi pomoći ni jednima niti drugima, treća podfrakcija želi svu pomoć preusmjeriti Izraelu...

Republikanci Eli Crane, Tim Burchett, Matt Gaetz i Bob Good 

 Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Američkim Kongresom i dalje vlada apsolutni kaos.

Republikanci, koji drže većinu u Zastupničkom domu te, sukladno tome, iz svojih redova biraju predsjednika tog tijela, već tri tjedna ne mogu postići minimalni konsenzus oko kandidata koji bi mogao doći do 217 ruku i deblokirati Kongres, nakon što je radikalna frakcija predvođena Mattom Gaetzom početkom listopada izglasala nepovjerenje dotadašnjem predsjedniku Kevinu McCarthyju.

S obzirom na to da prema Ustavu Zastupnički dom ne može zasjedati bez definiranog predsjednika, SAD se našao u neistraženim vodama, a zbog "građanskog rata" koji trenutno vlada među oprečnim frakcijama Republikanske stranke, sve je teže predvidjeti kako će se situacija raspetljati.

Zastupnik Mike Johnson iz Louisiane postao je, tako, četvrti kandidat koji će ovoga tjedna pokušati sjesti u treću najmoćniju fotelju u SAD-u kako bi se tijelo zaduženo za proglašavanje ratnog stanja, izglasavanje vojne i humanitarne pomoći te odlučivanje o američkim intervencijama u inozemstvu, konačno deblokiralo.

Međutim, s obzirom na to da je Johnson na tajnom unutarstranačkom glasanju osigurao vrlo mršavu podršku, i to dok je čak 20 kolega bilo odsutno, nije pretjerano izgledno da će i njemu poći za rukom doći do magičnog broja 217.

Problem se krije u tome što od 221 republikanaca, koliko ih trenutno služi u Zastupničkom domu američkoga Kongresa, najmanje desetak blokira svaki dosadašnji prijedlog.

S jedne strane imamo umjerenu, suvislu struju, svjesnu ozbiljnosti trenutnih geopolitičkih okolnosti. Ta struja na trećoj najmoćnijoj fotelji u državi želi vidjeti odgovornog i iskusnog kandidata koji planira nastaviti davati izdašnu pomoć, kako Ukrajini, tako i Izraelu u kojem je u međuvremenu zaratilo.

S dijametralno suprotne strane, nalaze se tzv. "agenti kaosa", radikalna frakcija Republikanske stranke, kojoj je glavna zadaća pošto-poto gurati Trumpov narativ obustave svake vojne i humanitarne pomoći inozemnim krizama, zato što "Ukrajina (i Izrael) nisu zvjezdice na američkoj zastavi". Među republikanskim saboterima istaknuli su se i neki zastupnici koji smatraju da bi cijeli paket namijenjen Ukrajini trebalo realocirati za potrebe rata u Izraelu, što daje naslutiti da čak i u frakciji postoji podjela na podfrakcije.

image

US Capitol

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Mjesta za kompromis ima malo, a šansa da će u pomoć priskočiti "žetončić" iz redova opozicijske Demokratske stranke još je mršavija.

Što onda, nitko ne zna. U ova tri tjedna već su "otpala" čak tri kandidata; Jim Jordan, Steve Scalise i Tom Emmer, tako da se bazen zastupnika koji bi mogli preuzeti kormilo nad donjim domom američkog parlamenta svakim neuspjelim glasanjem dodatno smanjuje. Ono što ulijeva bljedunjavu sigurnost jest činjenica da se republikansko vodstvo ovoga puta ne želi sramotiti maratonskim pokušajima koji dodatno raskrinkavaju unutarstranačke podjele, pa nakon nekoliko neuspjelih pokušaja (u slučaju Jordana je "plafon" bio četiri puta), vrše pritisak na kandidate da se povuku i prepuste šansu nekome drugome. Konteksta radi, McCarthy je izglasan iz gotovo nevjerojatnog petnaestog pokušaja, a "koncesije" koje je radikalnoj frakciji ponudio u zamjenu za njihovu podršku su ga, u konačnici, koštale glave.

Podsjetimo, nakon što je Kevin McCarthy s demokratima dogovorio kompromisno rješenje kojim je odgodio blokadu rada federalne vlade, pobunjenici iz vlastitih stranačkih redova na dnevni red Zastupničkog doma stavili su pitanje povjerenja predsjedniku toga tijela, nakon čega je McCarthy srušen. Riječ je o potezu bez presedana u povijesti američke demokracije.

Niti najvrsniji poznavatelji američke politike i trenutačne dinamike odnosa u Republikanskoj stranci ne mogu procijeniti kako će se raspetljati ova kaotična situacija. Ustavni znalci tvrde da predsjednik Zastupničkog doma uopće ne treba doći iz redova izabranih zastupnika u aktualnom sazivu, zbog čega će stranačko vodstvo u nekom, očajnom, trenutku možda i početi razmišljati "izvan okvira". U tom se kontekstu čak i spominje Donald Trump, no upitno je bi li njega, u jeku pravnih peripetija s kojima pokušava izaći na kraj i predsjedničke kampanje koja se tek zahuktava, uopće zanimala "trećerazredna" državnička pozicija.

U ovome cijelom kupusu vrijedi naglasiti i još nešto - McCarthy je prije rušenja s demokratima dogovorio privremenu odgodu blokade federalne vlade, što znači da Americi već krajem sljedećega mjeseca prijeti paraliza cijelog državnog aparata, iz koje će biti vrlo teško izaći bez definiranog kormilara Zastupničkog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:39