NOVI DOKAZI

AMERIČKA AGENCIJA NSA ŠPIJUNIRALA I GOOGLE 'Nismo to koristili za krađu poslovnih tajni'

Tvrde kako je to sve dio opsežne borbe protiv terorizma
 AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO / AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) špijunirala je i kompjutorske mreže kompanija poput Googlea i brazilske državne naftne kompanije Petroleo Brasileiro, pokazuju dokumenti do kojih je došla je televizija Globo.

Kako prenosi Reuters, tjedan dana nakon što je ta najveća brazilska televizija objavila da je NSA špijunirala i predsjednike Brazila i Meksika, Globo je objavio slajdove iz prezentacije NSA, na kojima je datum iz svibnja 2012., pomoću kojih su novi agenti obučavani u nadziranju privatnih računalnih mreža.

Izvještaj ne sadrži podatke o tome kada se špijuniranje navodno dogodilo, koji podaci su skupljani niti što su agenti tražili, ali prezentacija sugerira da je NSA špijunirao i sustave francuskog ministarstva vanjskih poslova, te međunarodnu organizaciju poznatu kao SWIFT, kroz koju se odvija većina međunarodnih financijskih transakcija.

TAJNA SLUŽBA OPET NA UDARU 'NSA je hakirala sustav UN-a i krala podatke'

Globo je izvještaj objavio u koordinaciji s Glennom Greenwaldom, novinarom Guardiana koji je surađivao sa zviždačem i bivšim analitičarem NSA Edwardom Snowdenom.

Direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi James Clapper rekao je da američki obavještajci uistinu skupljaju informacije o ekonomskim i financijskim temama, ali da se te informacije koriste za borbu protiv terorizma, predviđanje problema koji bi mogli dovesti do financijskih kriza ili koji bi mogli omesti financijska tržišta.

"Ono što ne radimo je korištenje svojih stranih obavještajnih kapaciteta za krađu poslovnih tajni stranih kompanija uime američkih kompanija kako bi se poboljšala njihova međunarodna kompetitivnost ili povećao njihov profit", priopćio je Clapper.

Reuters podsjeća i da su prije Snowdenovih otkrića američki dužnosnici redovito optuživali Kinu za krađu poslovnih tajni od kompanija na Zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:41