CIJEPLJENJE

Američka agencija za hranu i lijekove ukinula stanku za uporabu cjepiva J&J

‘Rizik od stvaranja ugrušaka je izuzetno mali rizik i manji je od mnogih drugih rizika koje odlučimo preuzeti svaki dan‘
Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson 
 Joseph Prezioso/AFP

Američka Agencija za hranu i lijekove i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli su stanku za uporabu cjepiva Johnson & Johnson, priopćila je Agencija za hranu i lijekove.

Sjedinjene Države mogu odmah nastaviti s primjenom cjepiva Johnson & Johnson, izjavili su vrhovni zdravstveni regulatori, završavajući desetodnevnu stanku kako bi istražili vezu cjepiva s izuzetno rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lijekove u zajedničkoj izjavi su poručili kako će zdravstveni sustavi i primatelji cjepiva biti upozoreni na rizik od potencijalno fatalnog sindroma koji uključuje ozbiljne krvne ugruške i niske trombocite.

Agencije su odluku donijele nakon sastanka vanjskih savjetnika CDC-a koji je preporučio da se zaustavi cjepljenje J&J cjepivom. Odluka je uslijedila nakon istraga agencija o rizicima od cjepiva.

"Više ne preporučujemo pauzu u uporabi ovoga cjepiva", izjavila je ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky na brifingu za novinare, dodajući kako bi se cjepivo moglo početi koristiti odmah.

Podsjetimo, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Agencija za hranu i lijekove zaustavili su uporabu tog cjepiva prošloga tjedna kako bi pregledali izvješća o stanju krvnih ugrušaka popraćenih niskom razinom trombocita.

Najviši američki zdravstveni službenici, nakon sastanka, izrazili su nadu u brzi povratak prikladnoga cjepiva od jedne injekcije.

"Blagodati očito nadmašuju rizik iz populacijske i pojedinačne perspektive", izjavila je članica savjetodavnoga odbora i klinička profesorica na odjelu za opće zdravlje Sveučilišta Washington u Seattlu dr. Beth Bell.

"To je novi rizik. Doduše, to je izuzetno mali rizik i manji je od mnogih drugih rizika koje odlučimo preuzeti svaki dan", dodala je.

Vijeće je glasovalo 10 prema 4 da se ponovno potvrdi preporuka cjepivu J&J za uporabu kod osoba starijih od 18 godina. Jedan se član suzdržao od glasovanja.

Panelisti koji su glasali protiv izrazili su zabrinutost da žene možda neće biti u potpunosti informirane o rizicima ili im je rečeno da mogu odabrati alternativno cjepivo.

"Preporuka Odbora važan je korak prema nastavku žurno potrebnih cijepljenja na siguran način za milijune ljudi u SAD-u", izjavio je glavni znanstveni ravnatelj J & J-a Paul Stoffels.

Dodao je kako će tvrtka nastaviti surađivati ​​s Centrom za kontrolu i prevenciju i Agencijom za hranu i lijekove te zdravstvenim vlastima u Europi "kako bi osigurala da se ovaj vrlo rijedak slučaj može rano prepoznati i učinkovito liječiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:51