STALNA PRIJETNJA KINE

Američka delegacija u posjetu Tajvanu: ‘Mi smo vam pouzdani prijatelj kojem možete vjerovati‘

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen obećala je da će surađivati sa SAD-om i drugima kako bi očuvala regionalnu stabilnost
Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen i Jim Steinberg
 Ann Wang/AFP

Kineski manevri oko Tajvana mijenjaju status quo u indo-pacifičkoj regiji, poručila je u četvrtak predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen, obećavši da će surađivati sa SAD-om i drugima kako bi očuvala regionalnu stabilnost.

Tsai je obavijestila neslužbenu američku delegaciju pod vodstvom bivšeg demokratskog senatora Christophera Dodda da Kina često raspoređuje brodove i zrakoplove kako bi izvodila manevre u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana.

"Te akcije mijenjaju status quo u Indo-Pacifiku te prijete regionalnom miru i stabilnosti", kazala je Tsai.

Dodd je kazao kako je američko partnerstvo s Tajvanom "jače no ikada" jer SAD i Tajvan imaju snažne ekonomske veze, zajedničku predanost demokratskim vrijednostima i "kritički važno sigurnosno partnerstvo".

Dodd kaže da je došao u Tajvan na poziv svog dugogodišnjeg prijatelja predsjednika Joea Bidena kako bi "potvrdio američku predanost tim partnerstvima i produbio našu suradnju po pitanju mnogobrojnih interesa koje dijelimo".

Također je poručio tajvanskoj predsjednici da je Bidenova administracija "pouzdan prijatelj kojem se može vjerovati".

Bidenova će administracija pomoći Tajvanu da proširi svoj međunarodni prostor, podržat će investicije u obranu i ojačat će, već robustne, ekonomske veze, kazao je Dodd.

Dodd je s bivšim zamjenicima državnih tajnika Richardom Armitageom i Jamesom Steinbergom stigao u Taipei u srijedu, što je prvi posjet američke delegacije u Bidenovom mandatu.

"Mi smo ovdje danas kao dvostranačka delegacija", poručio je Dodd tajvanskoj predsjednici.

Dodd snažno podržava Zakon o američko-tajvanskim odnosima iz 1979. koji definira okvir odnosa SAD-a s Tajvanom, pošto ne postoje formalne diplomatske veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:39