BLINKEN NA ZADATKU

Američka diplomatska ofenziva u ‘ruskom dvorištu‘: Ključni Bidenov čovjek putuje u dvije bivše sovjetske republike

Antony Blinken će u posjet Kazahstanu i Uzbekistanu stići neposredno nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu

Antony Blinken

 Ronaldo Schemidt/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken otputovat će sljedeći tjedan u Kazahstan i Uzbekistan, najavio je Washington, koji pokušava učvrstiti veze s tim dvjema bivšim sovjetskim republikama.

Blinken će u utorak posjetiti glavni grad Kazahstana Astanu, nakon toga otputovat će u glavni grad Uzbekistana Taškent, a zatim će se pridružiti ministrima vanjskih poslova skupine G20 u glavnom indijskome gradu New Delhiju, priopćio je State Department.

U posjet Kazahstanu i Uzbekistanu stići će neposredno nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Osim Bjelorusije, nijedna druga bivša sovjetska republika nije otvoreno pružila podršku Vladimiru Putinu u ratu, unatoč njihovim bliskim vezama s Moskvom.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je da se "zajednički pronađe formula za mir" u Ukrajini. Isto tako je u svoju zemlju pustio desetke tisuća Rusa u bijegu od mobilizacije koju je zapovjedio Putin potkraj rujna.

"Rusija je za Kazahstan uvijek bila i ostala glavni strateški partner", ipak je izjavio Tokajev tijekom sastanka s ruskim kolegom u Kremlju potkraj studenoga.

I Uzbekistan je ostao po strani u ukrajinskom sukobu. Predsjednik te zemlje Čavkat Mirziojev proveo je velike gospodarske i društvene reforme, ali unatoč napretku, Uzbekistan nevladine udruge i dalje optužuju da guši temeljne slobode.

Kina također pokušava proširiti svoj utjecaj u toj regiji. Kineski predsjednik Xi Jinping izabrao je u rujnu Kazahstan i Uzbekistan za svoje prvo putovanje u inozemstvo nakon pandemije kovida 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:55