ZAPANJUJUĆE BROJKE

Američka ekonomija totalno je potonula: ‘Ovo je daleko najveći pad u povijesti države‘

Ova vijest dodatno će narušiti rejting Donald Trumpa koji se do 2020. hvalio ekonomskim rastom
Mjesec iznad New Yorka
 John Angelillo/Upi/Profimedia

Gospodarstvo SAD-a u drugom kvartalu ove godine (mjeseci travanj, svibanj i lipanj) smanjilo se za zapanjujućih 33 posto, objavio je Associated Press.

Riječ je o daleko najgorem potonuću američke ekonomije u povijesti mjerenja, tijekom kojeg su deseci milijuna Amerikanaca ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti popela se na 14,7 posto.

Ministarstvo trgovine objavilo je da je ovakav pad BDP-a u jednom kvartalu nezabilježen tijekom dosadašnje povijesti mjerenja, dakle od 1947. godine. Dosad najgora "kontrakcija" dogodila se prije 62 godine, kada je tijekom administracije Dwighta Eisenhowera BDP pao za 10 posto u jednom kvartalu.

U prvom kvartalu, dakle od 1. siječnja do 31. ožujka, pad BDP-a iznosio je 5 posto, čime je okončana rekordno duga, 11-godišnja ekonomska ekspanzija u SAD-u.

Ovakav pad izazvala je pandemija koronavirusa, zbog koje je početkom ožujka došlo do velikog zatvaranja diljem svijeta, što uključuje i većinu saveznih država SAD-a.

Osim što je riječ o udarcu na milijune Amerikanaca, ovaj pad dodatno će narušiti rejting američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upravo rast ekonomije do kraja 2019. godine isticao kao glavni uspjeh svojeg mandata.

Jedina dobra vijest u cijeloj priči je da ekonomisti predviđaju i streloviti oporavak, koji je počeo već u aktualnom, trećem kvartalu koji bi prema procjenama trebao završiti s ekonomskim rastom od 17 posto. No, sve teža epidemiološka slika u velikim saveznim državama poput Floride, Teksasa i gospodarski najjače Kalifornije mogla bi izazvati novi val "lockdowna" i tako usporiti očekivani oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:01