CYBER NAPAD

Američka kompanija platila hakerima 11 milijuna dolara otkupnine: ‘Ovo je bila teška odluka...‘

‘Rezultati preliminarne istrage potvrđuju da podaci o tvrtki, kupcima ili zaposlenicima nisu ugroženi‘, rekao je JBS.
Pogon tvrtke u Plainwellu u državi Michigan 
 Jeff Kowalsky/AFP

Dobavljač mesa JBS USA platio je 11 milijuna dolara otkupnine kao odgovor na cyber napad koji je prošlog tjedna zaustavio cijelu američku operaciju prerade govedine, priopćila je tvrtka u srijedu navečer, piše CNN.

Otkupnina je plaćena nakon što se većina objekata te tvrtke ponovno vratila na internet, kazao je JBS.

'Ovo je bila vrlo teška odluka za našu tvrtku i za mene osobno', rekao je Andre Nogueira, izvršni direktor JBS USA. 'Međutim, smatrali smo da je ovu odluku trebalo donijeti kako bi se spriječio potencijalni rizik za naše kupce.'

Da je JBS platio otkupninu, prvi je objavio The Wall Street Journal.

Kiberničkim napadom su zahvaćeni serveri koji podržavaju JBS-ove IT sustave u Sjevernoj Americi i Australiji. Američka vlada pripisala je tzv. 'ransomware' napad REvilu, kriminalnoj skupini za koju se vjeruje da ima sjedište u Rusiji ili istočnoj Europi.

'Rezultati preliminarne istrage potvrđuju da podaci o tvrtki, kupcima ili zaposlenicima nisu ugroženi', rekao je JBS.

JBS USA dio je JBS Foodsa, jedne od najvećih svjetskih prehrambenih kompanija koja posluje u 15 zemalja, a kupce ima u oko 100 zemalja. Njihove robne marke uključuju Pilgrim's, Great Southern i Aberdeen Black.

Podsjetimo, u svibnju je izvršen hakerski napad na Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. FBI je napad pripisao kriminalnoj hakerskoj mreži DarkSide, za koju se također vjeruje da djeluje iz Rusije ili nekog drugog dijela istočne Europe. Operater Colonial platio je hakerima otkupninu od 4,4 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:00