NAKON GUBITKA KONTAKTA

Američka mornarica čula je zvuk implozije samo nekoliko sati nakon što je Titan zaronio

Sustav zvučnog nadzora stvoren je 1950-ih za osluškivanje sovjetskih podmornicama u udaljenim dubinama Atlantskog oceana

John Mauger

 Joseph Prezioso/Afp

Američka mornarica otkrila je ‘akustičnu anomaliju‘ koja je u skladu sa zvukovima implozije nedugo nakon što je Titan izgubio kontakt s površinom i nestao, samo nekoliko sati nakon zarona, rekao je dužnosnik za CBS News, prenosi BBC.

Ta je informacija proslijeđena američkoj obalnoj straži koja ju je iskoristila za sužavanje radijusa svoje potrage.

Sada se smatra da je prasak koji je ranije prijavljen dolazio s drugih brodova u tom području.

Ne zna se zašto ta informacija nije ranije podijeljena s javnošću.

Smatra se kako je zvuk implozije uhvatio mornarički dugodometni sonarni sustav za slušanje koji potječe iz Hladnog rata, javlja BBC.

Sustav zvučnog nadzora stvoren je 1950-ih za osluškivanje sovjetskih podmornicama u udaljenim dubinama Atlantskog oceana.

Pet je osoba poginulo u imploziji podmornice u blizini olupine Titanica.

Do otkrića krhotina podmornice došlo je nakon što je jedan viši dužnosnik američke mornarice potvrdio da je postojeći tajni sustav dizajniran za hvatanje zvuka čuo zvuk koji bi odgovarao imploziji.

Taj se zvuk čuo u blizini mjesta gdje je podmornica u nedjelju izgubila komunikaciju. Spomenuti dužnosnik je rekao da zvuk ‘nije definitivan‘, no američka je mornarica rekla da su tu informaciju odmah podijelili sa zapovjednikom potrage.

- Ova informacija je razmotrena zajedno s kompilacijom akustičnih dodataka koje su pružili i drugi partneri te je donesena odluka da nastavimo našu misiju potrage i spašavanja i uložimo sve napore da spasimo živote na brodu, stoji u priopćenju američke mornarice.

Jučer je kontraadmiral John Mauger, koji je vodio potragu, potvrdio da je daljinski upravljano vozilo izgubljene podmornice oko 487 metara od pramca Titanica na morskom dnu. U blizini su pronađene i ostale krhotine, a Mauger je dodao:

- U dogovoru sa stručnjacima iz zapovjedništva, zaključujemo da su krhotine u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore.

Na pitanje o tome kolike su šanse da se pronađu tijela poginulih članova posade Titana, Mauger je rekao:

- Okruženje na morskom dnu je nevjerojatno nepopustljivo.

Podvodni roboti ostaju na licu mjesta kako bi prikupili još informacija o tome kada je točno došlo do katastrofalne implozije vozila, javlja Sky News.

Kada je riječ o podvodnim udarcima koji su se ranije čuli u blizini tog mjesta, te se smatralo da možda dolaze od Titana, obalna straža je sada rekla da misle da nema te povezanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:28