OPASNA PO ŽIVOT

Američka nacionalna garda u panici: Halliburton u teksaškoj pustinji izgubio opasnu radioaktivnu šipku

DALLAS - Kontroverzna američka naftna kompanija Halliburton izgubila je radioaktivnu šipku u pustinji prije tjedan dana, nakon čega su se u potragu upustili i FBI i nacionalna garda.

Šipka je dugačka 17,5 centimetara, sastoji se od americija i berilija, i na sebi ima pečat: “Opasnost Radioaktivno: Ne dirajte. Kontaktirajte državne službe u slučaju pronalaska”.

Izgubljena je negdje na potezu dugom 210 kilometara između naftnih polja u Pecosu i Odesse.

Povjerenstvo za nuklearnu energiju (NRC) upozorilo je građane da bi šipka mogla prouzročiti trajne ozljede svakome tko dođe u dodir s njom.

Rutu između Pecosa i Odesse do sada su triput pretražili geigerovim brojačima djelatnici Halliburtona, lokalnih policijskih postaja te pripadnici nacionalne garde.

Prema izvorima iz istrage, kada su Halliburtonovi radnici stigli u Odessu zamijetili su da na spremniku za šipku nema ni poklopca ni lokota, te da šipka nedostaje. Nakon što su pregledali kamion, našli su lokot pospremljen u tovarni prostor, no poklopac je, izgleda, skliznuo putem.

Halliburton, kojeg je nekada vodio bivši podpredsjednik Dick Cheney, tvrtka je koja je prikupila znatnu medijsku pažnju zbog svoje kontroverzne uloge u slučaju curenja nafte iz BP-ove bušotine, igradnje zatvora u zaljevu Guantanamo, te zbog svojih ugovora u Iraku, Iranu i Libiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:58