MLADA ZVIJEZDA

Američka pjesnikinja Amanda Gorman (23): Odbila sam poslove vrijedne 17 milijuna dolara

U intervjuu za Vogue govorila je o podijeljenim osjećajima prema svojoj novoj ulozi modne influencerice
Amanda Gorman 
 Brendan Smialowski/AFP

Amanda Gorman, 23-godišnja američka pjesnikinja koja je postala slavna zahvaljujući nastupu na predsjedničkoj inauguraciji Joea Bidena, otkrila je da je dosad odbila poslove i ugovore vrijedne 17 milijuna dolara.

Najmlađa pjesnikinja u povijesti koja je nastupila na inauguraciji, potpisala je ugovor s agencijom IMG Models. Njezina je fotografija na svibanjskom izdanju naslovnice američkog izdanja Voguea, najpoznatijeg modnog časopisa na svijetu. Gorman kaže da joj je čast što je baš ona prva pjesnikinja koja se pojavila na naslovnici Voguea. Sretna je što je pozirala u odjeći crnog dizajnera Virgila Abloha. U objavi na Instagramu taj dizajner Louisa Vuittona rekao je da je haljina koju je Gorman nosila na snimanju za Vogue nadahnuta njegovim afričkim naslijeđem i fotografijom njegove bake iz Gane.

Govoreći o poslovima koje je odbila, Amanda Gorman je rekla da mora biti svjesna povjerenja koje je dobila. U intervjuu za Vogue govorila je o podijeljenim osjećajima prema svojoj novoj ulozi modne influencerice. Ono što je nosila na predsjednikovoj inauguraciji u siječnju postalo je instant-hit: Pradina crvena satenska traka za glavu odmah je rasprodana, dok je potraga za žutim kaputima porasla za 1328 posto, prema modnoj tražilici Lyst.

No mlada američka pjesnikinja ne osjeća se sasvim ugodno u ulozi modnog uzora. Ne sviđa joj se da je uzimaju kao primjer drugima jer se ne želi "pretvoriti u kavez", u kojem, da bi bila uspješna crna djevojka, moraš postati "Amanda Gorman" i otići na Harvard.

Snimke za Vogue napravila je slavna fotografkinja Annie Lebowitz, iako su mnogi kritizirali njezine fotografije crne gimnastičarke Simone Biles objavljene u kolovozu. Na društvenim mrežama komentiralo se koliko profesionalnih fotografa ne zna kako tretirati tamnu kožu, prenosi Guardian: na isti način se kritiziralo i fotografije potpredsjednice SAD-a Kamale Harris za Vogue.

No Gorman, očito, nije prosvjedovala što je fotografira bjelkinja. Nakon što je u Nizozemskoj odbijen prijevod transrodnog pisca Marieke Lucasa Rijnevelda zbog kritika zašto za prijevod pjesama Amande Gorman nije izabran crnac odnosno crnkinja, odbijen je i katalonski prevoditelj Victor Obiols. "Nisu doveli u pitanje moje sposobnosti, nego tragaju za drugačijim profilom, koji treba biti žena, mlada, aktivistkinja i, po mogućnosti, crna", rekao je Obiols za AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:17