ZNAKOVIT POSJET

Američka potpredsjednica Kamala Harris posjetit će demilitariziranu zonu u Južnoj Koreji

Taj posjet, kako se navodi, naglašava ‘angažman SAD-a vezano uz prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja‘

Kamala Harris s premijerom Južne Koreje Han Duck-sooom

 Leah Millis/Afp

Američka potpredsjednica Kamala Harris posjetit će u četvrtak demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja korejski poluotok tijekom boravka u Južnoj Koreji, objavila je u utorak Bijela kuća.

Taj posjet, kako se navodi, naglašava "angažman SAD-a vezano uz prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja", a potpredsjednica Harris će odati počast "zajedničkoj žrtvi" desetaka tisuća američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili u Korejskom ratu.

Rat je okončan 1953. prekidom vatre, no trajni mir nikada nije potpisan.

Taj bi posjet mogao izazvati negodovanje Sjeverne Koreje koja je za predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je DMZ posjetila prošlog kolovoza, kazala da je "rušiteljica mira i međunarodne stabilnosti".

Pjongjang je upozorio da Južna Koreja i Sjedinjene Države riskiraju započinjanje rata nakon što su dva saveznika u ponedjeljak započela svoje prve zajedničke pomorske vježbe u pet godina u blizini poluotoka.

Harris se u ponedjeljak u Tokiju sastala s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, u povodu pogreba Shinza Abea, a tom prilikom je razgovarala i s južnokorejskim premijerom Hanom Duck-soom koji je ocijenio da rekao da bi njezin posjet DMZ-u bio "simbolički izraz predanosti SAD-a sigurnosti i miru na južnokorejskom poluotoku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 00:29