TRAŽE MANJE I JEFTINIJE?

AMERIČKA RATNA MORNARICA SPREMA STRATEŠKI ZAOKRET Mogli bi srezati broj novih supernosača aviona: Kad vidite koliko koštaju bit će vam jasno i zašto

 
USS Gerald R. Ford
 Connor Loessin/Planetpix / Zuma Press / Profimedia

Ratna mornarica Sjedinjenih američkih država razmatra mogućnost da otkaže izgradnju supernosača aviona Ford klase nakon što budu dovršena prva četiri od planiranih 10 brodova, pišu američki mediji specijalizirani za vojnu tehnologiju.

Naime, Mornarica priprema veliku studiju održivosti ovih nosača aviona u budućim uvjetima ratovanja, to jest onima nakon 2030. godine, a očekuje se da će ta studija imati veliki utjecaj na budući izgled flote.

Ako se Amerikanci doista odluče srezati program vrlo skupe Ford klase (samo je prvi brod koštao više od 13 milijardi dolara, a pretpostavlja se da će prva četiri broda ukupno koštati porezne obveznike više od 50 milijardi dolara), za očekivati je da će iduća klasa nosača aviona biti nešto manja, poput britanske Queen Elizabeth.

Trenutno su izgrađena dva nosača aviona iz Ford klase, USS Gerald R. Ford (koji je u aktivnoj službi) i USS John F. Kennedy kojeg bi Mornarica trebala prihvatiti ove godine.

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 76 metara visine te istisnine od 100.000 tona), ali ima osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione - 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi. Pogon osiguravaju dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i omogućiti da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha, pisao je Kyle Mizokami za Popular Mechanics. Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), a njegova je maksimalna brzina strogo čuvana tajna.

USS Gerald R. Ford ima kapacitet za primanje do 75 zrakoplova i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena zrakoplova podijeljena u četiri eskadrile, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni zrakoplovi pete generacije, F-35C. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler zrakoplova specijaliziranih za elektroničko ratovanje, četiri E-2D Hawkeye zrakoplova zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju zrakoplova tijekom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:08