PREDSJEDNIČKI IZBORI

Američka savezna država Georgia naredila ponovno ručno prebrojavanje svih glasova

Bidenu ne treba Georgija za pobjedu na izborima. Prešao je potrebnih 270 elektora kada je proglašena njegova pobjeda u Pennsylvaniji
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Državni tajnik savezne države Georgije naredio je da se ponovno ručno prebroje svi glasovi na predsjedničkim izborima, budući da je razlika između dosadašnjeg i novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa i Joea Bidena samo 14.111 glasova.

Bidenu ne treba Georgija u kojoj vodi da bi pobijedio na izborima. Prešao je potrebnih 270 elektora kada je u subotu proglašena njegova pobjeda u Pennsylvaniji.

"S tako malom razlikom, to traži puno ponovno prebrojavanje glasova u svakom okrugu. To će pomoći u izgradnji povjerenja", rekao je Brad Raffensperger na press konferenciji u srijedu.

Rekao je da je u toj državi glasalo oko 5 milijuna ljudi.

"Ova trka može imati nacionalnu važnost, nacionalno značenje", rekao je.

Georgia bi mogla postati važna tek kada bi se rezultat i u drugim državama promijenio, što je malo vjerojatno, ocjenjuje agencija dpa.

Trump tvrdi da su mu izbori ukradeni, a njegovi odvjetnici dosad su izgubili tužbe na sudovima koje su uložili nakon izbora te ne mogu pronaći dokaze za prevaru.

Biden u međuvremenu ide dalje s tranzicijom, bez obzira što ne nailazi ni na kakvu suradnju Trumpove administracije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 17:04