VAŽAN KORAK

Američka savezna država Virginia ukinula smrtnu kaznu: ‘Vrijeme je da se ova mašinerija zaustavi‘

Prema podacima Informacijskog centra za smrtnu kaznu, od 1976. godine u toj zemlji izvršeno je 113 smrtnih kazni
 Brendan Smialowski/AFP

Američka savezna država Virginia ukinula je smrtnu kaznu nakon što su oba doma tamošnjeg Kongresa glasala za njezino ukidanje. Zakon koji to regulira još mora potpisati guverner Ralph Northam, no njegovo se odobrenje smatra sigurnim.

"Ovo je važan korak naprijed u nastojanju da naš pravosudni sustav bude pošten i nepristran za sve", rekao je Northam u ponedjeljak, u zajedničkoj izjavi s predsjednicom donjeg doma Eileen Filler-Corn i čelnikom senatske većine Dickom Saslowom.

Virginija tako postaje 22. od ukupno 50 saveznih država koje su ukinule smrtnu kaznu.

"U dugoj povijesti Virginije ova je zemlja usmrtila više ljudi nego li ijedna druga, vrijeme je da se zaustavi mašinerija smrti", navodi se u izjavi u kojoj se ističe da smrtna kazna nije pošteno i učinkovito sredstvo pravosudnog sustava.

Prema podacima Informacijskog centra za smrtnu kaznu, od 1976. u toj zemlji je izvršeno 113 smrtnih kazni.

Primjena smrtne kazne u Sjedinjenim Državama je u opadanju dijelom zahvaljujući promjeni javnog mnijenja kao i sve većim poteškoćama u pribavljanju potrebnih substanci za smrtonosnu injekciju.

Izricanje smrtne kazne također obično dovodi do dugotrajnih i skupih parnica.

Prema podacima Informacijskog centra za smrtne kazne, godine 2020. u SAD-u je pogubljeno ukupno 17 osoba, a osuđene su od pet saveznih država i savezne vlade.

Savezna vlada gotovo dva desetljeća nije izvršila nijednu smrtnu kaznu. Međutim, administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa gurala je njihovo ponovno aktiviranje. Predsjednik Joe Biden protivi se smrtnoj kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 21:19