POSLJEDICE EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Američka središnja banka najavila program kupnje dužničkih papira kompanija kako bi im pomogla da prebrode probleme s likvidnošću

Njujorška burza
 Johannes EISELE / AFP

Američka središnja banka najavila je u utorak program kupnje dužničkih papira kompanija kako bi im pomogla da prebrode probleme s likvidnošću zbog epidemije koronavirusa.

"Tržište komercijalnih dužničkih papira ovih je dana pod značajnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa koja pojačava neizvjesnost za poduzeća i kućanstva", konstatira Fed u priopćenju.

Stoga najavljuju kupnju kratkoročnih dužničkih papira kompanija koji su od agencija dobili najbolje ocjene.

Iz Feda pojašnjavaju da će kupnjom eliminirati značajan dio rizika za ulagače, čime ih žele potaknuti da nastave s kreditiranjem na tržištu komercijalnih dužničkih papira.

Ministarstvo financija odobrilo je Fedovu mjeru i najavilo 10 milijardi dolara kreditnih jamstava za program.

Fed će time moći zaobići komercijalne banke i kupovati dužničke papire izravno od kompanija, osiguravajući im likvidnost kako bi se lakše nosile s posljedicama epidemije, objasnio je za Reuters neimenovani izvor prije Fedove objave.

Sličan program središnja je banka uvela i za financijske krize 2008. i 2009. godine.

Likvidnost je proteklih tjedana znatno smanjena zbog epidemije koja je poremetila tržišta kredita i pogodila cijene korporativnih dužničkih papira.

Kompanije se kratkoročno zadužuju na tom tržištu kako bi mogle isplaćivati plaće, kupovati zalihe i plaćati račune, tumači Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:56