NOVA SAZNANJA

Američka studija pokazala da je prethodno preboljenje više štitilo od cjepiva tijekom delte

No cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv covida-19, navodi se izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti
 Ilustracija/Adrien Nowak/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Osobe koje su prethodno preboljele covid-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante covida-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da je prirodni imunitet snažniji štit od cjepiva protiv te varijante covida-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.

Zaštita od delte bila je najveća kod pojedinaca koji su prethodno preboljeli covid-19 te su bili cijepljeni, a najmanja kod osoba koje nisu prethodno imale covid-19 niti su cijepljene, pokazuju rezultati studije.

Međutim, cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv covida-19, navodi se u izvještaju objavljenome u tjednom pregledu o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Podaci u tom izvješću ne mijenjaju naše preporuke o cijepljenju", rekao je novinarima CDC-ov dr. Ben Silk, jedan od autora studije.

"Znamo da je cijepljenje još uvijek najsigurniji način da se zaštite protiv covida-19", dodao je.

Zdravstveni dužnosnici u Kaliforniji i New Yorku prikupili su za studiju podatke u razdoblju od svibnja do studenoga kad je delta bila dominantna varijanta.

Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele covid-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele covid-19.

"To predstavlja značajnu promjenu u odnosu na razdoblje kad je alfa varijanta bila dominantna", izjavio je Silk.

"Prije delte, cijepljenje protiv covida-19 rezultiralo je boljom zaštitom od zaraze, nego preživljavanje prethodne infekcije", dodao je.

U ljeto i jesen 2021., kad je delta bila dominantna, preboljenje je "pružalo veću zaštitu od infekcije, nego cijepljenje", istaknuo je.

Ograničenje studije je da je završena prije raširenoga primanja booster doze, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 11:58