PG&E

AMERIČKA TVRTKA PRIZNALA KRIVNJU ZA STRAŠNE POŽARE U KALIFORNIJI IZ 2018. Zbog neispravnih dalekovoda u požaru je poginulo gotovo 100 ljudi

 AFP

Američka komunalna tvrtka Pacific Gas and Electric (PG&E) priznala je da je kriva za smrt gotovo 100 ljudi i požare koji su opustošili kalifornijski grad Paradise u 2018. godini.

Neispravni dalekovodi razlog su najsmrtonosnijeg požara u novijoj povijesti Kalifornije u kojem je teško stradao cijeli grad i poginulo je 86 ljudi, priznala je kompanija u nagodbi sklopljenoj u ponedjeljak.

PG&E je u sklopu nagodbe s tužiteljima priznao krivnju za ubojstvo bez predumišljaja po 84 točke optužnice i za nezakonito podmetanje požara po jednoj točki, navodi se u priopćenju tvrtke.

"Požar je buknuo zbog naše opreme. To je činjenica i ovim sporazumom o priznanju krivnje prihvaćamo odgovornost za svoju ulogu u tom požaru", rekao je izvršni direktor i predsjednik Bill Johnson.

Dodao je da svi u kompaniji PG&E duboko žale zbog tragedije i uloge" koju je tvrtka u njoj odigrala.

"Ne možemo vratiti sve što je požar uništio, ali nadamo se da će ovaj sporazum o priznanju krivnje, zajedno s našim naporima na obnovi, pomoći zajednici da se oporavi od tragičnog incidenta", rekao je Johnson.

Izbijanje požara pripisano je zastarjeloj opremi, drvenim nosačima vodova i neočišćenom terenu oko dalekovoda, a PG&E se suočio s optužbama da je zaradu pretpostavio javnoj sigurnosti.

Kompanija će platiti maksimalno četiri milijuna dolara novčanih kazni i financirati troškove obnove, uključujući pristup vodoopskrbnoj mreži koji su blokirali uništeni kanali, priopćili su.

PG&E je prošle godine zatražio zaštitu od vjerovnika zbog tužbi kojima se od kompanije u razdoblju od 2015. traže odštete ukupne vrijednosti više milijardi dolara zbog izazivanja više požara.

U ponedjeljak su objavili da su s građanima i lokalnim vlastima sklopili nagodbe u sklopu kojih moraju isplatiti više od 25 milijardi dolara odštete.

Nagodbu objavljenu u ponedjeljak još mora odobriti trgovački sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:53