ODLUKA NA RAZINI DRŽAVE

AMERIČKA VLADA HITNO SE RJEŠAVA POPULARNOG RUSKOG ANTIVIRUSA 'Zabrinuti smo zbog veza nekih dužnosnika Kasperskyja s ruskim tajnim službama!'

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Američka vlada u srijedu je saveznima agencijama zabranila upotrebu softvera ruske tvrtke Kaspersky Labs, specijalizirane za informatičku sigurnost zbog navodnih veza te tvrtke s ruskim obavještajnim službama.

V.d. ministrica domovinske sigurnosti Elaine Duke naredila je svim saveznim djelatnicima da maknu u roku do 90 dana antivirusne softvere Kaspersky Labs iz računala vlade i saveznih agencija.

"Ministarstvo ja zabrinuto vezama nekih dužnosnika Kaspersky s obavještajnim službama i drugim ruskim vladinim agencijama", navela je Duke u priopćenju.

"Ruska vlada, koja može djelovati sama ili u suradnji s Kasperskyim mogla bi iskoristiti proizvode Kaspersky za pristup dokumentima i informatičkim sustavima savezne vlade i kompromitirati ih, što bi imalo izravan utjecaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, dodala je Duke.

U utorak je ured zadužen za kupovine američke savezne vlade (GSA) povukao Kaspersky Labs s popisa dozvoljenih proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 20:01