POVIJESNA ODLUKA

AMERIČKA VLADA MORA PRIZNATI SVE GAY BRAKOVE Vrhovni sud ukinuo kontroverzni Zakon o obrani braka

US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

WASHINGTON - Američki Vrhovni sud danas je srušio Zakon o obrani braka, koji je priječio saveznoj vladi da prizna istospolne brakove sklopljene u saveznim državama u kojima su takvi brakovi legalni. Takva odluka je donesena s 5 glasova za i 4 glasa protiv.

Protiv ukidanja DOMA-e bili su predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, i konzervativni suci Antonin Scalia i Samuel Alito.

- Savezni statut je nevaljan, jer bez ikakve legitimne svrhe obespravljuje one koje su individualne države svojim bračnim zakonima htjeli zaštititi, rekao je sudac Anthony Kennedy u izlaganju većinskog mišljenja.

- Pokušavajući ukinuti ovu zaštitu, i tretirajući te osobe kao da žive u brakovima koji se manje poštuju od drugih, savezni statut prekršio je Peti amandman Ustava.

Zakon o obrani braka (Defense of Marriage Act ili DOMA) potpisao je Bill Clinton 1996. godine, a priječio je saveznim vlastima priznavanje istospolnih brakova u svrhu poreznih i drugih povlastica na koje imaju pravo klasični brakovi.

Edie Windsor (84) tužila je savezne vlasti nakon što joj je porezna služba odbila povrat poreza u iznosu od 363.000 dolara u porezu na nekretnine koje je platila nakon što je njena supruga, Thea Spyer, preminula 2009. godine.

Ministarstvo pravosuđa pod predsjednikom Barackom Obamom branilo je DOMA-u, premda je njegova administracija zapravo htjela ukinuti taj zakon. Tek 2011. godine, Ministarstvo je zaključilo kako je zakon protuustavni, i prestalo ga je javno braniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:30