PRAVA ŽENA

Američka vlada traži od Vrhovnog suda da blokira restriktivni teksaški zakon o pobačaju

Sudska praksa Vrhovnog suda jamči pravo ženama na pobačaj do oko 22 tjedna trudnoće
Prosvjednici protiv abortusa.
 J. G. Domke/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlada američkog demokratskog predsjednika Joea Bidena službeno je u ponedjeljak zatražila od Vrhovnog suda da blokira krajnje restriktivan zakon o pobačaju u Teksasu.

Zakon, o kojem se vodi žestoka pravna bitka, zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa, ili oko šestog tjedna trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne. Zakon nema iznimke u slučajevima incesta ili silovanja.

Sudska praksa Vrhovnog suda jamči pravo ženama na pobačaj do oko 22 tjedna trudnoće, ali teksaški zakon sadrži jedinstveni članak i građanima povjerava nadzor poštivanja mjere i potiče ih na tužbe protiv organizacija ili osoba koje pomažu ženama da ilegalno pobace.

Vrhovni sud, gdje su u većini konzervativni suci, već je jednom odlučivao o zakonu o pobačaju donesenom u Teksasu i tada se pozvao na "nova proceduralna pitanja" i 1. rujna odbio blokiranje stupanja zakona na snagu.

Savezna vlada tada je podnijela tužbu protiv Teksasa. Prvostupanjski sud je 6. listopada je presudio u korist vlade i privremeno suspendirao zakon.

- Ovaj sud neće dopustiti da se to šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan - napisao je savezni sudac Robert Pitman.

Tada je nekoliko klinika nastavilo izvoditi pobačaje nakon šestog tjedana trudnoće. Ali nekoliko dana kasnije je prizivni sud u Louisiani poznat po svojim konzervativnim stajalištima poništio odluku suca Pitmana. Ministarstvo pravosuđa sada traži od Vrhovnog suda da potvrdi odluku suca Pitmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 12:13