CH-47 CHINOOK

Američka vojska hitno prizemljila flotu od 400 legendarnih helikoptera

Iako nije bilo smrtnih slučajeva ili ozlijeđenih, helikopteri su prizemljeni ‘‘zbog velikog opreza‘‘

Helikopter CH-47 Chinook

 Fabian Sommer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Američka vojska privremeno je prizemljila svoju flotu od oko 400 transportnih helikoptera CH-47 Chinook nakon što su na nekoliko njih izbili požari na motorima, rekla je glasnogovornica američke vojske. Kultni helikopteri upotrebljavali su se na svim američkim ratištima, od Vijetnama do Bliskog istoka, a proizvodila ih je već šest desetljeća tvrtka Boeing Co.

"Vojska je identificirala temeljni uzrok curenja goriva koji je prouzročio mali broj požara motora među izoliranim brojem helikoptera CH-47, te se provode korektivne mjere za rješavanje ovog problema‘‘, rekla je glasnogovornica američke vojske Cynthia O. Smith.

Iako nije bilo smrtnih slučajeva ili ozlijeđenih, helikopteri su prizemljeni ‘‘zbog velikog opreza‘‘ dok se ne izvrše ‘‘korektivne radnje‘‘, dodala je Smith.

Motore Chinooka proizvodila je američka tvrtka Honeywell International Inc. O odluci vojske ranije je izvijestio Wall Street Journal. Boeing je odbio komentirati, dok je Honeywell izvijestio da je prizemljenje usmjereno na određene modele motora.

Honeywell je u izjavi ustvrdio da je, radeći s vojskom, "pomogao otkriti da su O-prstenovi koji ne zadovoljavaju Honeywellove specifikacije dizajna ugrađeni u neke T55 motore tijekom rutinskog i planiranog održavanja u vojnom skladištu." Tvrtka je dodala kako je potvrđeno da Honeywell nije odgovoran za proizvodnju problematičnih O-prstenova, ali nije identificirao gdje su proizvedeni ili tko ih je ugradio.

Primarna misija Chinooka, prema Boeingovoj web stranici, prijevoz je ‘‘trupa, topništva, opreme i goriva‘‘, a često su se viđali u operacijama pomoći tijekom katastrofa i evakuacija. Međunarodne obrambene snage u čak 22 zemlje, uključujući Italiju, Južnu Koreju i Kanadu, također koriste ove helikoptere.

Ranije ove godine Njemačka je najavila da će kupiti 60 helikoptera. Argentina i Filipini također su u redu za kupnju helikoptera umjesto ruskih helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:16