NOVE TENZIJE U AZIJI

Američka vojska vježbat će s Indijom uz kinesku granicu

Zapovjednik američke vojske na Pacifiku: Alarmantno je kako je Kina pojačala snage u blizini granice s Indijom

Američki nosač aviona USS Ronald Reagan

 Paolo Bayas/Afp

Američka i indijska vojska održat će sredinom listopada zajedničke vojne vježbe u indijskoj državi Uttarakhand. Ta indijska savezna država nalazi se na sjeveru zemlje, graniči s Tibetom, Nepalom te indijskim saveznim državama Himachal Pradesh i Uttar Pradesh. Američko-indijske vojne vježbe održat će se na području manje od 100 kilometara udaljenom od sporne granice Indije i Kine.

Vježbe će biti održane na nadmorskoj visini od 10.000 stopa, odnosno od oko 3000 metara, bit će koncentrirane na obuku vojnika za ratovanje na velikim visinama, prenio je CNN, pozivajući se na izvore iz indijske vojske. Vježbat će se na području udaljenom 95 kilometara od Linije stvarne kontrole (LAC), komada zemlje kojim je grubo označena sporna granica između Indije i Kine. To će biti 18. godišnje zajedničke američko-indijske vojne vježbe.

Most preko rijeke Tso

Odnosi između Indije i Kine zategnuti su otkako je u sukobu u lipnju 2020. poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika. Tenzije je nedavno dodatno podignula Kina koja je sagradila most preko jezera Pangong Tso, koje se nalazi uz granicu. Gradnju mosta indijska vlada osudila je kao nezakonitu okupaciju.

Tijekom posjeta Indiji ove godine, zapovjednik američke vojske na Pacifiku general Charles Flynn rekao je da je alarmantno kako je Kina pojačala vojne snage u blizini sporne granice. Partnerstvo s Indijom jedan je od najvažnijih elemenata naše zajedničke vizije za slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju, rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane za CNN.

Linija stvarne kontrole

Slabo definirana Linija stvarne kontrole, faktična, ali nedogovorena granica između Indije i Kine, proizašla je iz kinesko-indijskog graničnog rata 1962., koji je izbio zbog dugogodišnjih povijesnih teritorijalnih nesuglasica. Još postoji spor između Kine i Indije oko toga gdje ide zajednička granica. Održavanje vojnih vježbi vrlo je delikatno jer bi bilo kakve vojne provokacije između Indije i Kine mogle imati ozbiljne posljedice: obje zemlje, naime, imaju nuklearno oružje.

Granične napetosti između Indije i Kine eskalirale su nakon sukoba u lipnju 2020. u dolini Galwan kad su se vojnici tukli šakama, kamenjem i bambusovim štapovima ojačanim čavlima. U krvavoj tučnjavi ubijeno je najmanje 20 indijskih vojnika.

Iako su međusobne napetosti dviju nuklearnih velesila od tada smanjene, obje zemlje i dalje drže velike vojne snage u pograničnom području. Time se povećava rizik od potencijalne pogrešne procjene u slučaju iznenadnih i neočekivanih sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:20