UGROŽEN SEKTOR

Američke aviokompanije traže od Bidena da se ukine testiranje cijepljenih putnika

Podsjećaju da je Britanija ukinula te obvezne testove za putnike u dolasku i da je EU preporučila ukidanje restrikcija u Europi.

Zračna luka u Los Angelesu

 Frederic J. Brown/AFP

Američke aviokompanije i turističke agencije zatražile su u srijedu od vlade Joea Bidena da za cijepljene putnike ukine obvezu predočenja negativnog testa na covid kako bi mogli ući u Sjedinjene Države, u svrhu oporavka turističkog sektora.

"Oporavak turističkog i sektora zračnog prometa ovisi o odluci vlade da ukine restrikcije koje sadašnje prilike više ne opravdavaju", napisalo je tridesetak strukovnih udruga u pismu naslovljenom na koordinatora borbe protiv covida-19 u Bijeloj kući, Jeffreyja Zientsa.

Jedan od potpisnika, Airlines for America, lobistička skupna koja zastupa tvrtke poput American Airlinesa, Delte Airlinesa i United Airlinesa, objavio je pismo na svojoj mrežnoj stranici.

Ove tri kompanije su nedavno upozorile da će omikron, inačica novog koronavirusa koja je iznimno zarazna, ali manje opasna, za jedan do dva mjeseca odgoditi oporavak.

"Covid se uvelike proširio u SAD-u i pokušaji kontrole njegova ulaska u zemlju na zrakoplovnim letovima malo će toga promijeniti u sadašnjim okolnostima", ističu predstavnici industrije u tom pismu.

Podsjećaju također da je Velika Britanija ukinula te obvezne testove za putnike u dolasku i da je Europska unija preporučila ukidanje restrikcija u Europi.

"Ankete među putnicima pokazuju da je testiranje prije polaska važan čimbenik u donošenju odluke da ne putuju izvan zemlje. Ljudi jednostavno ne žele riskirati da se nakon poslovnog ili turističkog putovanja ne mogu vratiti u SAD. Zbog toga smo u 2021. imali 75 posto manji međunarodni promet u odnosu na 2019.", napominju.

Uz neizvjesnost zbog pandemije, kompanije su se morale nositi s povećanjem troškova za plaće i s rastom cijene goriva.

Osim toga, početkom siječnja su imali teškoća zbog uvođenja 5G mreže koja u uvjetima smanjene vidljivosti može ometati rad uređaja za slijetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 14:18