RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Američke službe: ‘Kina nastavlja s Moskvom po starome, postoji potencijal za eskalaciju u Rusiji‘

Pratimo najvažnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu
 Saul Loeb/Afp

Ključni događaji:

- Kremlj o Sjevernom toku: Smrdi na monstruozan zločin

- Zelenski za CNN: Objasnit ću vam zašto moramo ostati u Bahmutu

- Prigožin: Zauzeli smo istočni dio Bahmuta

- Podoljak: Kijev nema nikakve veze s napadom na plinovod Sjeverni tok

- Ministar obrane: Ukrajine nije odgovorna za sabotažu Sjevernog toka

- Zapad: U opsadi Bahmuta poginulo ili ozlijeđeno 20 do 30.000 Rusa


Banožić: Obuka vojnika ključna za uspjeh Ukrajine u narednom razdoblju

Osiguravanje opreme i obuka vojnika ključni su za uspjeh Ukrajine u narednom razdoblju, kazao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja EU-a u Stockholmu u srijedu.

„Vlada Republike Hrvatske od početka ruske agresije ulaže napore kako bi se osigurala pomoć Ukrajini. Ono što smatram ključnim u nadolazećem razdoblju je osiguravanje opreme i obuka Oružanih snaga za omogućavanje uspjeha Ukrajine“, kazao je Banožić, priopćio je MORH.

Dodao je da sinergija NATO-a i EU-a kada je riječ o pomoći Ukrajinu nemaju alternativu.

Sastanku prijestolnici Švedske, koja predsjeda EU-om, prisustvovao je i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

On je okupljene informirao o aktualnoj situaciji na bojištu dok se, kako stoji u priopćenju MORH-a, "tijekom susreta s ministrom obrane Marijem Banožićem zahvalio na pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini od samog početka ruske agresije".

Banožić je na sastanku podržao i EU inicijativu o zajedničkoj nabavi streljiva.

„Zajedničkom nabavom za potrebe država članica i Ukrajine dajemo jasan signal obrambenoj industriji i tehnološkoj bazi i njezinim proizvodnim kapacitetima. Pri tome trebamo pronaći održivi model koji će ostvariti ravnotežu između nacionalnih potreba i doprinosa euroatlantskoj sigurnosti s jedne strane te potpore Ukrajini s druge strane“, kazao je Banožić.

Hrvatski je ministar obrane naglasio kako je važno doprijeti do partnera u susjedstvu, posebno onih koji dijele euroatlantske vrijednosti.

„Hrvatska kontinuirano, a pogotovo uzimajući u obzir Schengenski prostor, pridaje osobitu pažnju sigurnosti i stabilnosti vlastitog okruženja“, kazao je Banožić.

Neformalnom sastanku prisustvovali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te zamjenik glavnog tajnika UN-a za operacije potpore miru Jean Pierre Lacroix.

Na marginama samita održana je i ceremonija potpisivanja Note o pristupanju Belgije i Slovenije u PESCO (Stalna strukturirana suradnja u području obrane i sigurnosti) projekt Kibernetički timovi za brzi odgovor.

Uz Banožića su na potpisivanju sudjelovali ministri država sudionika projekta Litve, Estonije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske te potpisnice note o pristupanju Slovenija i Belgija, stoji u priopćenju MORH-a.


Ukrajina i UN pozvali na produljenje Crnomorske inicijative za žitarice

Ukrajinski predsjednik i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvali su u srijedu na produljenje sporazuma s Moskvom koji je omogućio Kijevu da izvozi žito preko crnomorskih luka za vrijeme ruske invazije.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je nakon razgovora s Guterresom u Kijevu da je Crnomorska inicijativa za žitarice svijetu potrebna, a čelnik UN-a istaknuo je važnost sporazuma o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i cijena hrane.

Sporazum sklopljen na 120 dana, kojemu su u početku posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, produljen je u studenom, a obnovit će se 18. ožujka ako se ni jedna strana ne protivi.

"Želim naglasiti kritičnu važnost produljenja crnomorske inicijative za žitarice 18. ožujka i rada na stvaranju uvjeta kako bi se omogućila najveća moguća upotreba izvozne infrastrukture preko Crnog mora u skladu s ciljevima inicijative", rekao je Guterres novinarima.

Zelenskij je rekao da su se on i Guterres složili da je produljenje sporazuma 18. ožujka "kritički nužno za svijet".

Rusija, koja je u skladu sa sporazumom ukinula blokadu triju ukrajinskih luka u Crnom moru, naznačila je da se moraju ukloniti prepreke njezinu poljoprivrednom izvozu prije nego što se sporazum nastavi.

Kako bi se pomoglo uvjeriti Rusiju da dopusti Ukrajini nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka, prošle je godine sklopljen i trogodišnji ugovor u kojem su Ujedinjeni narodi pristali pomoći u olakšanju izvoza ruske hrane i gnojiva.

Ukrajina i Rusija glavni su globalni dobavljači žitarica i gnojiva.

Zapadne sile pogodile su Rusiju teškim sankcijama zbog invazije na susjednu Ukrajinu prije više od godinu dana. Iako ruski izvoz hrane i gnojiva ne podliježe sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja za plaćanje, logistiku i industriju osiguranja "zapreka" takvim pošiljkama.


Prigožin: ‘Sankcije protiv mene su opravdane‘

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da se neće žaliti na sankcije EU-a protiv njega te da su one opravdane.

"Što se tiče osporavanja sankcija protiv mene i sankcija protiv Wagnera, neću ih osporavati i vjerujem da su u ovom trenutku nametnute sasvim razumno", rekao je u izjavi koju je prenijela agencija France-Presse.

Prigožin je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovi se plaćenici bore mjesecima da zauzmu ratom izranjavani grad Bahmut u istočnoj Ukrajini.

Izjavio je to nakon što je europski sud ranije u srijedu poništio sankcije EU-a nametnute njegovoj majci Violeti Prigožini , presudivši da Bruxelles nije dokazao da je bila povezana s postupcima njezina sina u Ukrajini.

U priopćenju, Opći sud EU-a rekao je da čak i ako je Prigožin odgovoran za nezakonite radnje u Ukrajini, dokazi izneseni protiv njegove majke kada su sankcije primijenjene prošle godine nisu bili dovoljni.


Američke obavještajne službe: Kina će nastaviti surađivati s Rusijom unatoč ‘globalnoj reakciji‘

Kina će nastaviti suradnju s Rusijom kako bi nastavila pokušavati izazvati Sjedinjene Države, unatoč međunarodnoj zabrinutosti zbog invazije na Ukrajinu, upozorile su američke obavještajne agencije.

U izvješću vezanom uz godišnje saslušanje o svjetskim prijetnjama sigurnosti SAD-a, obavještajne agencije su rekle da će Kina nastaviti diplomatski, obrambeno i ekonomski surađivati s Moskvom. Dodali su da će to biti unatoč "globalnoj reakciji" i ograničenoj javnoj potpori.

Izvješće se uglavnom fokusiralo na prijetnje iz Kine i Rusije, ocjenjujući da će Kina nastaviti koristiti svoju vojnu i drugu imovinu u Južnom kineskom moru. U izvješću se kaže da Rusija vjerojatno ne želi sukob sa SAD-om i NATO-om, ali rat u Ukrajini nosi "veliki rizik" da se to dogodi.

Također je upozoreno da postoji "stvarna mogućnost" da ruski vojni neuspjesi u Ukrajini naštete domaćem položaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, povećavajući potencijal za eskalaciju.


U opsadi Bahmuta poginulo ili ozlijeđeno 20.000 do 30.000 ruskih vojnika

Između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika poginulo je ili ozlijeđeno u bitki za Bahmut od prošlog ljeta, rekli su zapadni dužnosnici, prenosi u srijedu BBC.

Više čitajte OVDJE.


Sud EU-a poništio sankcije protiv majke zapovjednika Wagnera

Drugi najviši sud Europske unije poništio je sankcije EU-a protiv majke zapovjednika ruske plaćeničke skupine Wagnera Evgenija Prigožina.

Sud je u srijedu odlučio da odnos između Prigožina i njegove majke "nije dovoljan da opravda uključenje" u sankcije da se kazne akteri koji krše ukrajinski "teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost".

Violeta Prigožin bila je kažnjena od EU-a zabranom putovanja i potencijalnim zamrzavanjem imovine jer su njezine aktivnosti navodno bile povezane s onima njezina sina, stoji u priopćenju suda EU-a za javnost.

Sud je sada odobrio zahtjev Violete Prigožin da joj se ponište sankcije jer kad su sankcije donesene više nije bila vlasnica tvrtke povezane s njezinim sinom.

Države EU-a usvojile su restriktivne mjere 2022. godine zbog Wagnerove umiješanosti u rusku aneksiju Krima i okupacije dijelova istočne Ukrajine.


Times: Zapad je šutio o napadu na Sjeverni tok kako bi zaštitio Ukrajinu

Nakon New York Timesa i londonski Times danas piše da za eksplozije na naftovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nisu odgovorne niti Rusija niti SAD već neka proukrajinska skupina.

"Eksplozije su najvjerojatnije postavljene uz pomoć iskusnih ronilaca koji, čini se, nisu radili za vojne ili obavještajne službe. Ali moguće je da su počinitelji primili specijaliziranu državnu obuku u prošlosti”, piše američki dnevni list,

Prema pisanju londonskog Timesa, tjedan dana nakon eksplozija na plinovodima, članovi jedne skandinavske delegacije u Bruxellesu izašli su iz svog veleposlanstva zapanjeni količinom detalja koje su dobili vrlo brzo nakon napada.

Londonski list piše da prema tim saznanjima sabotažu nisu izveli niti Amerikanci, niti Rusi ili Poljaci već da iza napada stoji proukrajinska skupina koja nije povezana s vladom predsjednika Volodimira Zelenskija.

Times također piše da su dužnosnici NATO-a željeli zaštititi Ukrajinu od javne prepirke s Njemačkom, koja je vagala da li da joj isporuči ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove Leopard 2 i protuzračne sustave IRIS-T.

- Ideja da Ukrajinci voze vozilo natovareno eksplozivom kroz Poljsku kako bi pokrenuli napad na njemački plinovod sa njemačkog tla posebno bi iritirala njemačku javnost, piše Times.


Njemački istražitelji izvršili su pretres broda koji je prevozio eksploziv korišten za sabotažu

Njemački istražitelji pretražili su brod za koji vjeruju da je mogao prevoziti eksploziv korišten za izazivanje eksplozije na plinovodu Sjeverni tok, tvrde tužitelji.

Tvrde da su se pretresi odvijali tijekom dva dana u siječnju, no ističu da se identitet počinitelja i motiv još uvijek utvrđuju. Za istragu je zadužen glavni državni odvjetnik. Die Zeit tvrdi da u na jahti pronađene i putovnice.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da izvješća da je Sjeverni tok sabotirala proukrajinska skupina treba uzeti sa zrnom opreza.

- Savjetujem da se ne brza sa zaključcima, rekao je Pistorius prije početka sastanka ministara obrane zemalja članica EU u Stockholmu.

- Možda je to bila i lažna operacija izvedena kako bi se okrivila Ukrajina, a ta se opcija također spominje u medijima, rekao je Pistorius u intervjuu za Deutschlandfunk.

- Veliki su izgledi i za jedno i za drugo, dodao je Pistorius.

Navodno je skupina od šest ljudi plovila u iznajmljenoj jahti od Rostocka do Baltičkog mora kako bi postavili eksplozive na plinovod, prenose njemački mediji.


Ministar obrane: Ukrajina nije odgovorna za sabotažu Sjevernog toka

Ukrajinska vlada nije bila sudjelovala u prošlogodišnjoj sabotaži plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, izjavio je u srijedu ministar obrane te zemlje.

- To nije naša aktivnost, izjavio je ministar obrane Oleksij Reznikov u Stockholmu uoči sastanka s ministrima obrane EU-a kao odgovor na izvješće New York Timesa u kojemu se tvrdi da su američki dužnosnici dobili na uvid obavještajne podatke koji ukazuju da je za sabotažu odgovorna proukrajinska skupina.

I njemačka ministrica obrane Annalena Baerbock jutros je odgovarala na pitanja o novim izvješćima o sabotaži.

- Naravno, vrlo intenzivno pratimo sva nova izvješća i sve uvide do kojih dolaze različiti akteri, rekla je prilikom službenog posjeta Erbilu u Iraku.

- Snaga ustavne demokracije je u tome da službena tijela koja su zadužena za rasvjetljivanje slučaja mogu u miru provesti istragu i da vlada na temelju njihova rada može donijeti presudu, a ne donositi preuranjene zaključke, rekla je.

- Istražitelji u Danskoj i Švedskoj nedavno su izvijestili da su rekli Vijeću sigurnosti da njihove istrage još nisu došle dovele do zaključka, rekla je Baerbock.

Nekoliko njemačkih medija, uključujući Die Zeit, u utorak navečer izvijestili su kako službeni istražitelji vjeruju da iza napada stoji proukrajinska skupina. Die Zeit navodi da su istražitelji na jahti pronašli tragove eksploziva. Jahtu je unajmila tvrtka registrirana u Poljskoj, ali je u vlasništvu dvojice ukrajinskih državljana.

Podsjetimo, informaciju da je za sabotažu Sjevernog toga odgovorna proukrajinska skupina jučer je prvi objavio NY Times pozivajući se na američke dužnosnike koji su imali uvid u nove obavještajne podatke. Opširnije pročitajte OVDJE


Šefica EK: Nikada nećemo prihvatiti ruske prijetnje

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u obraćanju kanadskom parlamentu da Europa nikada neće prihvatiti rusku prijetnju vlastitoj sigurnosti.

- Nikada nećemo prihvatiti da vojna sila koja fantazira o carstvu šalje svoje tenkove preko međunarodne granice, izjavila je više od godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu.

Von der Leyen je pozvala na ‘postojanu vojnu i gospodarsku potporu Ukrajini‘ te ponovila pozive Rusiji da "preuzme odgovornost za počinjene zločine u agresiji" nakon što je u studenome predložila uspostavu specijaliziranog suda za procesuiranje takvih zločina.


Glavni tajnik UN-a u Kijevu, nada se produljenju sporazuma o žitu

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je u srijedu u Kijev u nadi da će ishoditi produljenje sporazuma između Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica sklopljenog u ljeto prošle godine te tako izbjeći globalnu nestašicu jedne od osnovnih namirnica.

Sporazum, sklopljen 22. srpnja prošle godine pod okriljem UN-a i Turske, omogućuje izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog borbenih djelovanja i istječe 19. ožujka.

Do sada je izvezeno gotovo 20 milijuna tona žita.

Kako bi osigurao produljenje Inicijative za crnomorsko žito, Guterres će danas razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem

Sporazum je omogućio izvoz žita i ostalih namirnica iz triju crnomorskih luka. Sporazum je prvi puta produljen u studenome, nakon teških pogađanja.

Ovo je treći posjet Guterresa Kijevu od početka rata. On, kako tvrde izvori, ne namjerava posjetiti Moskvu prije isteka sporazuma.

Rusija je prošlu srijedu izvijestila da će pristati na produljenje crnomorskog ugovora o žitu koji omogućuje siguran izvoz žita iz ukrajinskih luka, ali samo ako se uzmu u obzir interesi njezinih poljoprivrednih proizvođača.

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja "predstavljaju prepreku" za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Žito iz Ukrajine i Rusije je prije rata predstavljalo četvrtinu svjetskog izvoza. Crnomorska inicijativa se smatra životno važnom za sprečavanje humanitarne krize u zemljama u razvoju i za obuzdavanje cijena hrane u cijelom svijetu.


Prigožin: Zauzeli smo istočni dio Bahmuta

Borci Wagnera imaju punu kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta, objavio je u srijedu osnivač te ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

"Postrojbe privatne vojne kompanije Wagner preuzele su kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta", rekao je Prigožin u snimljenoj poruci objavljenoj na aplikaciji Telegram.

Ruske snage vode žestoke borbe već mjesecima za taj mali grad čije će osvajanje biti njihovo prvo važnije napredovanje od prošlog ljeta.

"Sve istočno od rijeke Bahmutke potpuno je pod nadzorom Wagnera", tvrdi u poruci Prigožin.

Agencija Reuters nije mogla iz neovisnih izvora potvrditi njegovu izjavu.

U najnovijem izvješću objavljenom u utorak američki Institut za ratne studije (ISW), skupina američkih stručnjaka, navodi da su ruski vojnici "vjerojatno" osvojili istočni dio grada pošto su se se iz te zone "kontrolirano povukle" ukrajinske snage, podsjeća agencija AFP.

U intervjuu za CNN, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je Kijev donio odluku o obrani grada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Šojgu rekao je u utorak da će osvajanje Bahmuta na istoku Ukrajine omogućiti ruskim snagama da pokrenu nove ofenzivne operacije.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da istočni ukrajinski grad Bahmut ima više simboličnu nego operativnu važnost te da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

Ruska pobjeda u gradu, u kojemu je prije rata živjelo 70.000 ljudi a sada su ostale samo ruševine, bit će prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.


Kremlj o Sjevernom toku: Smrdi na monstruozan zločin

Glasnogovornik Kremlja reagirao je na vijesti koju je objavio New York TImes, kako američki obavještajni podaci sugeriraju da je napad na plinovode Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina.

"Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka, piše list.

Dmitrij Peskov se pita kako američki dužnosnici mogu bilo što govoriti o ‘terorističkom" napadu bez istrage.

- Ovo je koordinirano nabacivanje u medijima, očito je cilj počinitelja napada skretanje pozornosti, rekao je za RIA Novosti.

Podsjetio je da Rusiji još uvijek nije dopušteno sudjelovanje u istrazi, o čemu je, kako tvrdi, Moskva prije nekoliko dana dobila obavijest iz Kopenhagena i Štokholma.

- To nije samo čudno, nego smrdi na ‘monstruozan zločin, poručio je.


Zelenski za CNN: Objasnit ću vam zašto moramo ostati u Bahmutu

Ruske snage imat će otvoren put prema zauzimanju ključnih gradova u istočnoj Ukrajini ako preuzmu kontrolu nad Bahmutom, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za CNN, dok je branio odluku da zadrži ukrajinske snage u opkoljenom gradu.

- Ovo je taktičko pitanje za nas, rekao je Zelenski inzistirajući da je vojni vrh Kijeva ujedinjen u odluci da nastave braniti grad unatoč tomu da je praktički već u rukama Moskve.

- Shvaćamo da bi oni mogli ići dalje nakon Bahmuta. Mogli bi ići do Kramatorska, Slovjanska, to bi bio otvoren put za Ruse nakon Bahmuta do drugih gradova u Ukrajini, u smjeru Donecka. Zato su naši momci tamo, rekao je u ekskluzivnom intervjuu iz Kijeva.

Zelenski je rekao da su njegovi motivi da zadrži grad ‘toliko različiti‘ od ciljeva Rusije.

- Razumijemo što Rusi žele. Rusiji je potrebna barem neka mala pobjeda, čak i uništavanjem svega u Bahmutu, samo ubijanjem svih tamošnjih civila, rekao je.

Ustvrdio je da ako Rusija uspije "staviti svoju malu zastavu" na vrh Bahmuta, da bi to pomoglo "mobilizirati njihovo društvo kako bi se stvorila ideja da su oni tako moćna vojska".

Pisalo se ovih dana da neki ukrajinski zapovjednici i niži časnici doveli u pitanje opravdanost odluke ostanka u Bahmutu zbog sve većeg broja žrtava i rizika da bi stotine pa čak i tisuće ukrajinskih vojnika mogle ostati odsječene.

Zelenski je odbacio takvu zabrinutost, rekavši da nije nikada čuo tako nešto od svojih zapovjednika.

- Prvo moramo misliti na naše ljude i nitko ne smije biti opkoljen, to je vrlo važno. Jučer sam imao sastanak s načelnikom stožera i glavnim vojnim zapovjednicima online i offline. Svi oni govore da moramo biti čvrsti u Bahmutu. Naravno da moramo misliti na živote naših vojnika. Ali moramo učiniti sve što možemo dok dobivamo oružje, zalihe i dok se naša vojska sprema za protuofenzivu, rekao je.

- I vojsci je jasno da moramo tamo ostati unatoč činjenici da je Rusija uništila cijeli grad. Vojnici su pomagali djeci i civilima da na puste grad. Čak i danas su ljudi napuštali grad, rekao je.


Podoljak: Kijev nema nikakve veze s napadom na plinovod Sjeverni tok

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u utorak da je Kijev "apsolutno nije uključen" u napade na plinovod Sjeverni tok i da nemaju podataka o tome što se dogodilo nakon što je The New York Times objavio da američki obavještajni podaci sugeriraju da je napad izvela proukrajinska skupina.

"Bez sumnje, Ukrajina apsolutno nije uključena u ekscese na plinovodima", rekao je Reutersu Mihajlo Podoljak. "To nema ni najmanjeg smisla", naglasio je.

Dodao je da Ukrajina nema podataka o tome tko je u to bio uključen, ali je poručio da bi možda trebalo kriviti ruske napore za destabilizaciju regije.

"Od prvog dana izgradnje plinovoda na dnu Baltičkog mora, Ukrajina je opetovano privlačila pažnju svojih zapadnih partnera na rastuće strateške rizike za sigurnost Europe provedene realizacijom ovog projekta", rekao je Podoljak.

SAD i NATO napade na plinovod u rujnu prošle godine nazvali su "činom sabotaže", a Moskva je optužila zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.

U obavještajnom izvješću sugerira se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "no ne precizira se tko su članovi skupine, niti tko je napad naredio ili platio operaciju", piše Times.

"Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka", piše list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:13