NISU OTKRILI OPASNOST

Američki CDC izdao novu preporuku za trudnice: Cjepiva protiv korone ne povećavaju rizik od pobačaja

Trudnice mogu primiti bilo koja od tri cjepiva koja su dobila izvanredno odobrenje - Pfizer, Modernu ili Johnson & Johnson
Trudnica prima Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 u Medellinu u Kolumbiji
 JOAQUIN SARMIENTO/AFP

Trudnice bi se trebale cijepiti protiv covida-19, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC), pozivajući se na novu analizu koja pokazuje da cjepiva ne povećavaju rizik od pobačaja.

CDC je objavio da nije pronašao nikakve opasnosti za trudnice u tom, ali i u ranijim istraživanjima. Trudnice mogu primiti bilo koja od tri cjepiva koja su dobila izvanredno odobrenje - Pfizer, Modernu ili Johnson & Johnson.

Ta američka agencija ranije nije preporučala cijepljenje za trudnice, no sugerirala im je da se o tome savjetuju sa svojim zdravstvenim institucijama.

Sascha Ellington, voditeljica CDC-jevog tima za reproduktivno zdravlje, kazala je kako se cijepi mali broj trudnica - njih 23 posto primilo je najmanje jednu dozu.

„Želimo to povećati“, rekla je Ellington, dodajući da agencija radi na planu kojim će opstetričari i ginekolozi moći nuditi cjepivo. „Želimo da žene budu zaštićene. Nismo pronašli nijednu opasnost, a dobrobiti cjepiva stvarno su veće od bilo kakvih potencijalnih ili nepoznatih rizika“.

CDC je objavio da trudnoća povećava rizik od teškog oblika covida-19, a zaraza tom bolešću povećava šanse od prijevremenog rađanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 13:12