StoryEditor
PREGOVORI U BEČU

Američki diplomati provocirali Kinu na Twitteru, objavili fotku s praznom stolicom i zastavom

Kineska diplomatska misija u Beču uzvratila je re-tvitanjem slike sa zastavom uz potpis: "Performans SAD-a?".
Marshall Billingslea
 Joe Klamar/AFP

Sjedinjene Države su se u ponedjeljak, na početku susreta viših američkih diplomata s ruskim kolegama posvećenom razgovorima o kontroli nuklearnog naoružanja, upustile u diplomatsko provociranje Kine na društvenim mrežama.

Novi sporazum START, na snazi više od desetljeća no koji istječe u veljači, posljednji je preostali sporazum o nadzoru nuklearnog oružja između SAD i Rusije koji zajedno imaju oko 90 posto nuklearnog naoružanja u svijetu.

SAD sporazum o tom oružju smatra zastarjelim i želi da se u buduće takve sporazume uključi i Kina koja je također nuklearna sila. 

Iako Peking ponavlja da nije zainteresiran pridružiti se sporazumu, izaslanik SAD-a na razgovorima Marshall Billingslea objavio je na društvenim mrežama sliku kineske zastave na praznoj stolici za pregovaračkim stolom u Beču. "Kina se nije pojavila",  optužio je Billingslea na Twitteru.

"Peking svoje naglo nuklearno naoružavanje još skriva iza 'Velikog zida tajnosti', kao i mnoge druge stvari. Nastavit ćemo s Rusijom bez obzira na to", napisao je Billingslea.

Kineska diplomatska misija u Beču uzvratila je re-tvitanjem slike sa zastavom uz potpis: "Performans SAD-a?".

Novi START ograničava broj lansera nuklearnog oružja na 800, a operativnih nuklearnih bojnih glava na 1550.
Skori istek sporazuma izazvao je bojazan od obnove utrke u naoružavanju. 

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov neće dati službenu izjavu nakon jednodnevnih razgovora u Beču, po ruskom diplomatskom izvoru.

Billingslea bi se novinarima trebao obratiti u utorak ujutro u Beču.

Ruski stručnjak za sigurnost Dmitrij Suslov državnim je medijima uoči sastanka rekao kako se čini da SAD vjerojatno neće produžiti Novi sporazum START bez Kine.

"Pretpostavljam da je rusko stajalište spram Novog START-a ambivalentno", rekao je agenciji dpa ruski vojni stručnjak  Pavel Luzin.

"Ruskog strateškog oružja mnogo je manje od maksimuma iz sporazuma", rekao je Luzin i dodao da se nuklearno oružje iz sovjetskog doba otpisuje mnogo brže nego što ruska vojna industrija proizvodi novo.

"Moskva nije u stanju voditi stvarnu utrku u strateškom naoružanju sa Sjedinjenim Državama", rekao je Luzin. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 22:09