ŠOKANTNA PORUKA

AMERIČKI DIREKTOR PISMOM UVRIJEDIO CIJELU FRANCUSKU 'Francuzi rade samo tri sata dnevno i imaju lude sindikate'

Francuski ministar pozvao je američku tvrtkuTitan da spasi Goodyear od propasti, ali se kupac povukao
 AFP

Uvredljivo, šokantno i nedopustivo - uglavnom su komentari u Francuskoj na objavljeno pismo američkog biznismena koji francuskome ministru Arnaudu Montebourgu poručuje da francuski radnici, koje zastupaju “ludi sindikalisti”, “rade samo tri sata dnevno” i zbog toga je “francuski proizvodni sektor osuđen na propast”.

Maurice Taylor, direktor američke kompanije za proizvodnju traktorskih guma Titan International, nekoliko je puta posjetio francusku tvornicu guma Goodyear, kojoj zbog velikih dugova i krize na tržištu prijeti zatvaranje, i to nakon što mu je francuski ministar za obnovu industrije Montebourg predložio preuzimanje proizvodnje.

Šokirana javnost

Interes za preuzimanje očito je postojao, no nakon detaljnog uvida u stanje na terenu i razgovora sa sindikatima potencijalni je kupac odustao, uputivši ministru pismo koje je šokiralo francusku javnost. Direktor Taylor navodi da radnici tvornice Goodyear u Amiensu na sjeveru zemlje dobivaju visoke plaće za to koliko efektivno rade: “Imaju pauzu za ručak jedan sat, razgovaraju tri sata i tri sata rade. Sve sam to rekao sindikatima u lice, a oni su mi odgovorili - pa to je francuski način!”

Pismom je direktor američkog Titan Internationala istodobno poručio francuskoj vladi da mu stoga ne pada na pamet preuzeti tu gubitašku tvornicu.

“Pa koliko glupi mislite da smo mi u Titanu?! Titan ima novac i zna proizvoditi gume. A što ima ludi sindikat?! Ima francusku vladu. Ali francuski seljak želi jeftine gume i nije ga briga jesu li uvezene iz Indije ili Kine”, poručio je u pismu američki biznismen koji upozorava vladu i ministra Montebourga da je francuski sektor osuđen na propast ako se ne suoči s jakom azijskom konkurencijom i ne počne učinkovitije rješavati odnose s problematičnim sindikatima. Francuski ministar pokušao je dogovorom s američkim biznismenom spasiti od propasti tvornicu nakon što je uprava Goodyeara krajem siječnja najavila zatvaranje tvornice i gubitak 1173 radna mjesta. Tvornica je zbog krize u 2011. ostvarila 61 milijun eura gubitka. “Kinezi isporučuju gume u Francusku i cijelu Europu, a vi po tom pitanju ne radite ništa.

Ujedinjeni zbog uvrede

Za pet godina Michelin neće moći proizvoditi gume u Francuskoj. Titan će kupiti kinesku ili indijsku tvornicu za proizvodnju guma, platiti manje od eura za sat rada i isporučiti Francuskoj gume koje trebate, a vi možete zadržati vaše tzv. radnike”, napisao je iživcirani Taylor.

No, sad tvrdi kako nije želio da pismo dospije u javnost te kako njime nikako nije želio uvrijediti Francuze.

Vrlo promptno je francuski ministar podigao tenzije te grubim tonom odgovorio uglednom američkom poslovnjaku, navodeći da je Francuska ponosna što ima više od 20.000 inozemnih tvrtki koje zapošljavaju više od dva milijuna ljudi, što predstavlja trećinu industrijskog izvoza te 25 posto zaposlenih u industriji. Montebourg također navodi kako je, što se stranih investicija tiče, SAD na prvome mjestu te kako 4200 filijala američkih tvrtki u Francuskoj zapošljava pola milijuna ljudi. Francuski ministar poručio je američkom biznismenu da brojne inozemne tvrtke u Francusku dolaze tražiti kvalitetnu infrastrukturu, ali prije svega, “što je daleko od vaših omalovažavajućih primjedbi, poznatu kvalitetu i produktivnost francuskih radnika, njihov angažman, znanje, talent i stručnost”.

Prvi su put na istu stranu stali i sindikati i poslodavci. Laurence Parisot, predsjednica francuske udruge poslodavaca MEDEF, također je oštro na RTU osudila pismo kojim direktor Titana kritizira francuske radnike, ocjenjujući ga šokantnim i neprihvatljivim.

Francuski uvjeti

Parisot je svjesna određenih nedostataka u tvrtki, ali šokantnim smatra način na koji je direktor Titana upozorio na te nedostatke. “Postoji nešto potpuno neprihvatljivo u pismu predsjednika Titana, a to je njegova generalizacija funkcioniranja tvrtki u Francuskoj , i to je šokantno. To je kompanija koja se već godinama bori s teškoćama, a pojedinci ne žele sagledati situaciju lucidno i odgovorno”, navela je predsjednica francuskih poslodavaca, ističući također i realan problem konkurentnosti francuskoga gospodarstva zbog trajanja rada.

Uz disonantne tonove između francuskog ministra i američkog biznismena, činjenica je kako francuska nacija odavno nije bila tako složna u ocjeni da je njihova slika na međunarodnoj sceni neopravdano okaljana. Pismom je američki biznismen uvrijedio Francuze, njihove tvrtke, francuske radnike te je, iz njihove perspektive, ono dokaz nedostatka njegova poštovanja prema naciji. “Mi nismo lijena nacija, on ne razumije naše francuske uvjete i njegova ocjena obeshrabrit će naše buduće investitore” samo su neki od komentara koji su se jučer mogli pročitati i čuti u medijima. No, neprijeporna je činjenica da su Francuzi sa svojim 35-satnim radnim tjednom, koji je uvela socijalistička vlada Lionela Jospina i tadašnja ministrica Martine Aubry, među najneproduktivnijim europskim nacijama. Uz kratki radni tjedan, Francuzi istodobno imaju pravo na pet punih tjedana plaćenog godišnjeg odmora, čemu treba dodati i 11 dana praznika i blagdana. To ukupno francuskim radnicima omogućava zakonom zajamčenih 36 neradnih dana! Također je nepobitna činjenica da su radnička prava vrlo zaštićena, a Francuzi su odavno prihvatili prosvjede kao uobičajeni demokratski način iskazivanja nezadovoljstva određenom mjerom ili stanjem u tvrtki ili državi. Kultura prosvjedovanja toliko je razvijena da građani i radnici spremno izlaze na ulice i zbog same najave oduzimanja pojedinog radničkog prava, i nitko se pritom previše ne brine što je zbog štrajka ponekad u prometu ili u tvrtki kompletan kolaps.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49