RUSKI UPLIV U AMERIČKU POLITIKU

Američki državni odvjetnik obećao objaviti Muellerov izvještaj unutar tjedan dana

William Barr
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki državni odvjetnik William Barr poručio je u utorak članovima Kongresa da unutar tjedan dana namjerava objaviti dugo iščekivani izvještaj posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

"Unutar tjedan dana bit ću u mogućnosti objaviti javnosti taj izvještaj nakon čega ću s predsjednicima oba pravosudna odbora razgovarati o njemu i mogućim daljnjim zahtjevima koje će imati", rekao je Barr na saslušanju u Kongresu.

Mueller je svoj povjerljivi izvještaj predao Barru 22. ožujka nakon 22 mjeseca istrage o tome je li Donald Trump bio u dosluhu s Rusijom tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016. i Trumpovom kasnijem mogućem ometanju te istrage.

Barr je 24. ožujka objavio pismo Kongresu dugo četiri stranice u kojemu je opisao glavna Muellerova saznanja. Očekuje se da će Barr objaviti uređenu kopiju izvještaja, no demokrati su pozvali na objavu cjelovitog izvještaja.

Poručili su kako žele pregledati temeljne dokaze nakon što je Barr u svom pismu rekao da Muellerova istraga nije utvrdila postojanje suradnje s Rusijom.

Saslušanje pred pododborom za proračun Zastupničkog doma Kongresa je u utorak trebalo istražiti zahtjev Trumpove administracije za proračun od 29 milijardi dolara za 2020. za ministarstvo pravosuđa.

Međutim, prije nego što je Barr uspio bilo što reći, dva demokrata pitala su ga za njegov sljedeći potez s Muellerovim izvješćem i do koje će mjere biti objavljen.

"Kongres je jednoglasno izglasao da želi vidjeti taj izvještaj", rekao je predsjednik odbora Jose Serrano kazavši kako ne može samo ignorirati "slona u sobi".

"Američki narod zaslužuje vidjeti potpuni Muellerov izvještaj, i moramo im dovoljno vjerovati da sami donesu svoju odluku".

Nita Lowey, demokratska predsjednica odbora za proračun Zastupničkog doma ustvrdila je kako Barrovo pismo od četiri stranice izgleda kao da su "odabrani za predsjednika najpovoljniji zaključci izvještaja".

"Na mnogo je načina vaše pismo dovelo u pitanje mnogo više toga nego što je razrješilo", dodala je Lowey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:40