POSREDNICI

Američki državni tajnik doputovao u Izrael: Želimo osnažiti primirje s Hamasom i pomoći ljudima

Planira se sastati s izraelskim premijerom u Jeruzalemu i palestinskim predsjednikom u Ramali
Antony Blinken i izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi 
 Alex Brandon/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je u Izraelu započeo svoj posjet Bliskom istoku čja je svrha osnažiti primirje s Hamasom, koji upravlja Gazom, te pomoći da se ubrza humanitarna pomoć razorenoj palestinskoj enklavi.

Istodobno su izraelske vlasti rekle su da dopuštaju da na teritorij uđu gorivo, lijekovi i hrana namijenjeni privatnom sektoru Gaze, prvi put otkad su počeli 11-dnevni sukobi 10. svibnja.

Blinken bi također trebao posjetiti Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali, te Kairo i Aman, a Sjedinjene Države "nadaju se i očekuju" da će se primirje održati, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

"Naš primarni fokus je na održavanju primirja, pružanju pomoći ljudima koji ju trebaju", rekao je u ponedjeljak dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Egipat je bio posrednik u sklapanju primirja, u koordinaciji sa SAD-om.

Blinken, koji će u regiji ostati do četvrtka, planira se kasnije u utorak sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 18:11