NAPETOST U REGIJI

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK NAKON SASTANKA S IZRAELSKIM PREMIJEROM 'Duboko smo zabrinuti destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima'

 
Mike Pompeo
 REUTERS

Sjedinjene Države duboko su zabrinute iranskim "destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima", rekao je u nedjelju novi američki državni tajnik Mike Pompeo nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Pompeo je to kazao tijekom kratkog posjeta bliskoistočnoj regiji gdje se ranije sastao sa saudijskim kraljem Salmanom u Rijadu i naglasio potrebu za jedinstvom među zaljevskim saveznicama među kojima Washington prikuplja podršku za nove sankcije protiv Irana.

Posjet NATO-u u Bruxellesu i bliskoistočnim zemljama događa se samo nekoliko sati nakon što je Pompeo potvrđen kao američki državni tajnik. On čak nije ni posjetio vlastiti ured, kazao je Netanyahuu.

Govoreći uz izraelskoga premijera Pompeo je rekao u Tel Avivu: "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji".

Dodao je da je čvrsta suradnja s bliskim saveznicima poput Izraela "presudna za naše napore protiv iranskih destabilizirajućih i zloćudnih aktivnosti na Bliskom istoku te doista na cijelom svijetu".

Pompeo je također rekao da selidba američkog veleposlanstva u Jeruzalem, koja se treba dogoditi 14. svibnja, jest priznavanje realnosti "Jeruzalema kao glavnoga grada Izraela i sjedišta njegove vlade".

Netanyahu je glede Irana naglasio bliskost američke i izraelske suradnje.

"Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da razvije nuklearno oružje. Danas smo imali vrlo plodonosan razgovor o toj temi", rekao je Pompeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:32