ČEKAJU SE IZBORI

Američki državni tajnik poziva sukobljene strane u Libiji da sklope primirje: ‘Ovakvu priliku nismo imali godinama‘

‘Imamo priliku kakvu nismo imali zadnjih godina da zaista pomognemo Libiji da krene naprijed kao sigurna, suverena zemlja‘
Antony Blinken
 Andrew Harnik/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u srijedu sukobljene strane u Libiji da iskoriste priliku za mir i omoguće održavanje izbora u prosincu.

"Imamo priliku kakvu nismo imali zadnjih godina da zaista pomognemo Libiji da krene naprijed kao sigurna, suverena zemlja", rekao je Blinken tijekom prvog posjeta Berlinu u svojstvu državnog tajnika.

"Dogovor o prekidu vatre od 23. listopada mora biti u cijelosti proveden, uključujući povlačenje svih stranih snaga iz Libije", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom, prije otvaranja samita.

Njemačka i UN domaćini su u srijedu jednodnevne konferencije kojom se želi poduprijeti napore za stabilizaciju Libije.

Sudjeluju ministri vanjskih poslova nekoliko zemalja koje imaju svoje interese u tom sukobu.

Glavni cilj konferencije, kao i prve takve konferencije održane u siječnju 2020., okončanje je stranog miješanja u sukob.

Prvi put sudjeluje i libijska prijelazna vlada.

"Želimo trajni mir i stabilizaciju Libije", rekao je Maas. "Želimo odrediti pravi smjer za to i osigurati međunarodnu potporu".

Na prvoj konferenciji o Libiji u Berlinu 19. siječnja 2020., organiziranoj pod okriljem UN-a, čelnici upletenih zemalja postigli su krhak dogovor o prekidu sukoba.

Deset godina nakon rušenja s vlasti Muamera Gadafija, sudionici će ovaj put ocijeniti napredak političke tranzicije u Libiji.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres trebao bi se skupu obratiti putem video veze.

Glavni problem je kako zajamčiti istodobno održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. prosinca, koje prijelazna vlada na čelu s premijerom Abdelhamidom Dbeibahom mora organizirati u sklopu mirovnog procesa pod okriljem UN-a.

Dvojbeno je imaju li libijske vlasti doista volje da se izbori održe.

Nakon desetljeća neuspješnih nastojanja da se Libiju izvuče iz kaosa, formiranje prijelazne vlade probudilo je tračak nade za koju se vjerovalo da više ne postoji.

Europska unija očekuje od sadašnjih vlasti da riješe i problem migranata koji se s libijskih obala otiskuju put Europe.

No zadnjih su se tjedana ponovno zaoštrile podjele između dviju suparničkih vlasti, u Tripolitaniji na zapadu i Cireanici na istoku zemlje.

UN je u prosincu objavio da je u Libiji nalazi oko 20.000 stranih plaćenika i boraca - iz privatne ruske tvrtke Wagner, iz Čada, Sudana i Sirije.

U Libiji je i nekoliko stotina turskih vojnika temeljem bilateralnog sporazuma sklopljenog s prethodnom vladom u Tripoliju.

No UN strahuje da bi njihovo protjerivanje iz Libije moglo biti nova prijetnja za regiju. Čadski predsjednik Idriss Deby Itno poginuo je tako u travnju u ofenzivi čadskih pobunjenika koji su stigli iz Libije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23