VELIKA ZABRINUTOST

Američki državni tajnik pozvao Kinu da zaustavi ‘agresivno ponašanje‘ u indo-pacifičkoj regiji

Rekao je da agresivni postupci Pekinga u Južnom kineskom moru ugrožavaju trgovinu vrijednu više od 3.000 milijardi dolara

Antony Blinken

 Olivier Douliery/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u utorak Kinu da prekine svoje "agresivne akcije" u indo-pacifičkoj regiji, tijekom svoje prve turneje po jugoistočnoj Aziji.

"Odlučni smo jamčiti slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, gdje agresivni postupci Pekinga ugrožavaju trgovinu vrijednu više od 3.000 milijardi dolara svake godine", rekao je u govoru na Sveučilištu Indonezije u Jakarti.

Također je ponovno potvrdio privrženost Washingtona "miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu", više nego ikada u središtu ekstremnih napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva.

Državni tajnik, inzistirajući na svojoj želji za jačanjem saveza s državama regije, obećao je "zaštititi pravo svih zemalja da izaberu vlastiti put, bez ikakvih pritisaka ili zastrašivanja".

"Ovo nije natjecanje između regije s američkom ili kineskom sredinom", ustvrdio je.

"Postoji velika zabrinutost, od sjeveroistočne Azije do jugoistočne Azije, i od rijeke Mekong do pacifičkih otoka, zbog agresivnih djela Pekinga", dodao je.

Optužio je Kinu da "polaže pravo na otvoreno more kao svoj vlastiti teritorij", da "narušava otvorena tržišta kroz subvencije svojim državnim poduzećima", te da "odbija izvoz ili ukida sporazume sa zemljama koje osporava".

"Zemlje regije žele da se ovo ponašanje promijeni. I mi," inzistirao je.

Regija bilježi rastuće napetosti u Južnom kineskom moru jer Peking polaže pravo na gotovo cijelo ovo ključno trgovinsko područje, na koje polažu pravo i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 23:27