RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Američki dužnosnik: Njemačko oklijevanje s tenkovima je frustrirajuće; SAD: ‘Evo dokaza da Sj. Koreja šalje oružje Rusiji‘

Ključne događaje 331. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Bijela kuća objavila je satelitske snimke pošiljki oružja iz Sj. Koreje

 Mandel Ngan/Afp

Ključni događaji:

- 331. je dan rata u Ukrajini

- U Ramsteinu nije postignut dogovor o slanju tenkova Leopard Ukrajini

- Austin: ‘Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude trebalo; Rusiji ponestaje streljiva‘

- Reuters: SAD pozvao Ukrajinu da odgodi novu ofenzivu protiv ruskih snaga

- Peskov: Zapad će požaliti ako pošalje tenkove Ukrajini

- Rusi kažu da su zauzeli Kliščivku, strateški važno mjesto kod Bahmuta

- SAD šalje novi veliki paket vojne pomoći Kijevu, težak 2,5 milijardi dolara

- Direktor CIA-e u tajnosti posjetio Kijev


Razgovarali ukrajinski i njemački ministar obrane

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izvijestio je putem Twittera da je održao iskreni razgovor s njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom o slanju tenkova Leopard 2.

Dodao je da će se razgovori nastaviti. Objavu na Twitter stavio je nakon završetka sastanka ministara obrane u Njemačkoj, gdje nije pao dogovor o slanju tenkova Kijevu.


Američki dužnosnik: Ne zna se kako će problem s tenkovima biti riješen

Sjedinjene Američke Države su frustrirane zbog kolebanja Njemačke da pošalje tenkove Ukrajini, izjavio je visoki američki dužnosnik.

Izvor tvrdi da je službeni Berlin pokušao uvjeriti SAD da donese "odluku oslanju vlastitih tenkova Abrams, ali da neće uspjeti u tome". Uslijedio je posjet nekoliko američki dužnosnika Njemačkoj, Poljskoj i Ukrajini, prenosi Sky News.

Rekli su da SAD neće dati Ukrajini skupe tenkove koje je teško održavati i za koje američki dužnosnici misle da Ukrajincima nisu potrebni za postizanje svojih ciljeva, samo kako bi drugoj zemlji dali pokriće za vlastite odluke.

Također je rečeno da ministar obrane Lloyd Austin i general Mark Milley ne vjeruju da će tenkovi Abrams biti od koristi Ukrajincima obzirom na to koliko ih je teško održavati i upravljati njima.

Izvor je također rekao da SAD ne zna kako će problem s njemačkim tenkovima biti riješen.


SAD objavio satelitske snimke: ‘Sj. Koreja šalje oružje Rusiji‘

Bijela kuća ranije je izvijestila da ima dokaze da je Sjeverna Koreja ruskoj paravojnoj skupini Wagner dostavljala oružje za Ukrajinu. Deklasificirane satelitske snimke iz studenoga, koje je danas otkrio glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodno prikazuju ruske vagone kako putuju između Rusije i Sjeverne Koreje.

- Transferi oružja iz Sjeverne Koreje su izravno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Kirby.

Dodao je kako vjeruje da će se isporuke oružja iz Sjeverne Koreje za Rusiju nastaviti.

image

Satelitske snimke koje je otkrio Kirby

Mandel Ngan/Afp
image

Satelitske snimke koje je otkrio Kirby

Mandel Ngan/Afp

Wagner grupa negira da je regrutirala Srbe za borbu protiv Ukrajine

Ruska paravojna formacija Wagner grupa u petak je negirala da je regrutirala Srbe za borbu protiv ukrajinskih snaga, dan nakon što su aktivisti podnijeli kaznenu prijavu protiv organizacije u Beogradu.

Među prijavljenima su i ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko te Aleksandar Vulin, šef Srbijanske sigurnosno-informativne agencije (BIA).

"Ja ne regrutiram Srbe", poručio je priopćenjem osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin, dodajući da do sada nikada nije čuo za Bocan-Harčenka i Vulina.

Ranije ovog tjedna srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz snage Wagnera.

Dodao je da ruske mrežne stranice i grupe na društvenim mrežama objavljuju oglase na srpskom jeziku u kojima Wagner grupa traži dobrovoljce.

Sjedinjene Države priopćile su u petak da uvode nove sankcije Wagner grupi, optužujući je da kupuje sjevernokorejsko oružje za rat u Ukrajini, što Wagner poriče, te za regrutiranje ruskih zatvorenika.


Šef NATO-a poručio da će rasprava o slanju njemačkih tenkova Ukrajini nastaviti

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozdravio je u petak najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Stoltenberg je na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Stoltenberg novinarima. Opširnije pročitajte OVDJE.


Reuters: SAD pozvao Ukrajinu da odgodi novu ofenzivu protiv ruskih snaga

SAD je pozvao Ukrajinu da odustane od nove ofenzive protiv ruskih snaga dok njihove trupe ne dobiju najnoviju pošiljku vojne opreme i dok se ne provede obuka, izjavio je visoki dužnosnik SAD-a, a prenosi Reuters.

Također je rekao da SAD čvrsto ostaje pri aktualnom stavu da u ovom trenutku ne isporučuje tenkove Abrams Ukrajini.

Washington odbija poslati Kijevu tenkove M1 Abrams, obrazloživši da je riječ o velikom logističkom izazovu te da je održavanje vozila izuzetno zahtjevno.


General Milley: Bit će jako, jako teško izbaciti Rusiju iz cijele Ukrajine

Načelnik Združenog stožera američke vojske, general Mark Milley, rekao je na pressici nakon sastanka ministara obrane u Njemačkoj da će Ukrajini biti "jako, jako teško" izbaciti ruske vojne snage "sa svakog centimetra okupiranog teritorija".

- To ne znači da se to ne može dogoditi, ne znači da se neće dogoditi, ali bit će jako, jako teško. U nastavku ratovanja možemo očekivati nastavak obrane koja stabilizira frontu, što će ovisiti o isporuci opreme i obuci ukrainskih vojnka za korištenje vojne opreme koju Zapad šalje Ukrajini, rekao je.

- Moguće je da Ukrajina izvede ‘značajnu‘ taktičku ofenzivnu operaciju kako bi oslobodila što više ukrajinskog teritorija, poručio je Milley.


Lloyd Austin: Njemačka je pouzdan saveznik

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin istaknuo je na pressici u zračnoj bazi Ramstein da Njemačka šalje vozila Marder, a paket vojne pomoći koji ide Ukrajini opisuje kao ‘vrlo, vrlo učinkovit‘.

- Zaista vjerujem da će Ukrajincima omogućiti uspjeh u nastavku ratovanja. Oni ne ovise i o jednoj platformi, ovo je zajednički napor koji smo uložili i zaista vjerujem da će im pružiti najbolju priliku za uspjeh, ekao je.

Na upit čini li Njemačka dovoljno da podrži Ukrajini, odgovorio je:

- Da, ali svi zajedno možemo učiniti više. Njemačka na svom tlu provodi obuku ukrajinskih vojnika, otvara svoja vrata. Puno je pridonijela vojnoj potpori Zapada Ukrajini, Njemačka je pouzdan saveznik, usko surađuje s ostatkom skupine i vjerujem da će nastaviti tako i u budućnosti, naglasio je.

Na upit je li razočaran njemačkim stavom vezano za slanje tenkova, Austin je rekao da je cilj bio osigurati Ukrajini kapacitete koji su joj potrebni za uspjeh u kratkom razdoblju. Smatra da je skupina u tome bila prilično uspješna.


Završen sastanak u Njemačkoj, Austin se obratio javnosti

Nakon kratke odgode počela je završna konferencija za novinare u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Vodio ju je američki ministar obrane Lloyd Austin koji je izvijestio da je sastanak ministara obrane završen.

- Kao što je predsjednik Joe Biden rekao, ovo je odlučujuće desetljeće za svijet i odlučujući trenutak za ukrajinske napore u ratu protiv Rusije. Nećemo posustati, rekao je.

Svi su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će Austin progovoriti o tenkovima za Ukrajinu.

- Jako se trudimo ispuniti ukrajinske zahtjeve za tenkovima i drugim oklopnim vozilima,. Velika Britanija je najavila značajnu donaciju tenkova Challenger. To je prvi put da Zapad šalje borbene tenkove u Ukrajinu. Želim pohvaliti naše saveznike zbog takve odluke, poručio je.

Istaknuo je da je uvjeren da se članovi skupine ‘zalažu za svijet u kojemu su pravila bitna i u kojemu su važna prava i gdje se poštuje suverenitet‘.

- Nije tu samo u pitanju sigurnost Ukrajine. Radi se o europskoj i globalnoj sigurnosti.

Lloyd Austin je poručio da Njemačka tek treba donijeti odluku o isporuci tenkova Leopard Ukrajini.

- Vjerojatno ste ranije čuli njemačkog ministra obrane koji je rekao da nije donesena odluka o slanju tenkova Leopard. Fokusirali smo se na to da osiguramo Ukrajini kapacitete za uspjeh. Stvorili smo prozor mogućnosti između sadašnjeg trenutka pa do proljeća ili kad god Ukrajina bude htjela započeti svoju ofenzivu, rekao je.


Susret američkog i ukrajinskog ministra obrane u Njemačkoj

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je na Twitteru snimku susreta s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim na sastanku u zračnoj bazi u Njemačkoj.

- Uvijek je zadovoljstvo susresti se s ukrajinskim kolegom i prijateljem. Ponosni smo što stojimo rame uz rame s našim partnerima i saveznicima kako bi podržali obranu Ukrajine. Gotovo 50 zemalja dobre volje vam daje podršku, napisao je.

I Reznikov se oglasio na Twitteru zahvalivši Austinu, predsjedniku Joeu Bidenu i američkom narodu nakon što je Pentagon najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,5 milijardi dolara.

Paket ne uklučuje tenkove, ali SAD planira poslati 90 borbenih vozila Stryker i 59 oklopnih vozila Bradley. Na Twitteru je Reznikov objavio popis ukupne vojne opreme koju SAD planira poslati.


Poljski ministar: Još nema odluke o slanju tenkova

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszcak, koji sudjeluje na sastanku ministara obrane u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, rekao je na tiskovnoj konferenciji da još uvijek nije donesena odluka o slanju tenkova u Ukrajinu.

Istaknuo je da se o tome razgovaralo te da Poljska o tom pitanju želi stvoriti koaliciju. Izrazio je uvjerenje da će koalicija o slanju tenkova Leopold uroditi uspjehom.

Poručio je da europske države moraju učiniti sve da podrže Ukrajinu kako se rat ne bi prelio na teritorij zemalja NATO-a.


Peskov: Zapad će požaliti ako pošalje tenkove Ukrajini

- Države Zapada koje namjeravaju isporučiti tenkove Ukrajini neće promijeniti tijek rata i Zapad će požaliti zbog svoje "zablude" da Ukrajina može pobijediti na bojnom polju, poručuju iz Kremlja, prenosi Sky News.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima kako su Rusi "više puta poručili takva opskrba neće bitno promijeniti tok rata, već će samo stvoriti dodati probleme Ukrajini i ukrajinskom narod."

Na pitanje bi li pošiljka sa zapada značila da sukob eskalira Peskov tvrdi kako "vide sve više dokaza da su članice NATO saveza neizravnu, a ponekad i izravno sudjeluju u ovom sukobu..."


Putinova administracija javila kako još traje mobilizacija Rusa

Na brifingu za novinare u petak, glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov izbjegao je odgovor na pitanje je li ruska mobilizacija još na snazi. Pitanje je to koje muči javnost nakon što je ovaj tjedan otkriveno kako bi zaista moglo biti tako.

Naime, lokalni mediji u ruskoj regiji Pskov izvijestili su u utorak da je regionalnom zastupniku, nakon što je zatražio od Vladimira Putina da izda dekret o ukidanju mobilizacije, predsjednička administracija poslala službeni odgovor u kojem stoji kako naredba o mobilizaciji potpisana u rujnu "ostaje na snazi".

Na pitanje o tome Peskov je rekao da će "morati provjeriti", ali je potaknuo Ruse da "pogledaju izjavu predsjednika Putina" kako bi razumjeli situaciju.

Ruski čelnici u više navrata su posljednih mjeseci poručili da je mobilizacijau zemlji gotova, napominje neovisni ruski portal Meduza.


Njemački ministar obrane: Ako se dogovorimo, šaljemo tenkove

Njemačka je spremna odmah krenuti s isporukom s tenkova Leopard ako postigne dogovor sa saveznicima, rekao je njezin ministar obrane. Boris Pistorius smatra da je "pogrešno" reći da Njemačka blokira isporuke tenkova Leopard, kao i da postoje dobri razlozi za i kao oni protiv njihovog slanja u Ukrajinu.

Podsjetimo, Njemačka posjeduje izvoznu dozvolu za glavni borbeni tenk Leopard 2, što znači da se vjeruje da je njezino odobrenje potrebno drugim zemljama za slanje svojih Leoparda u Ukrajinu.


Nizozemska bi poslala avione F-16 u Ukrajinu

Nizozemska bi mogla poslati borbene zrakoplove F-16 u Ukrajinu ako Kijev to od nje zatraži, javljaju nizozemski mediji.

Tijekom parlamentarne rasprave u četvrtak, ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao je da će kabinet na ukrajinske zahtjeve biti "otvorenog uma".

Opskrba avionima F-16 bila bi veliki korak u pomoći danoj Ukrajini i također bi najvjerojatnije zahtijevala obuku za ukrajinske pilote, koji su navikli letjeti na sovjetskim lovcima MiG-29.


Humanitarna pomoć UN-a stigla do Soledara

Prva pošiljka UN-ove humanitarne pomoći stigla je nedaleko grada Soledara na prvoj liniji fronte u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, rekao je glasnogovornik UN-a.

Konvoj od tri kamiona iskrcao je zalihe hrane, vode, higijenskih sredstava i lijekova za oko 800 ljudi u područjima pod kontrolom ukrajinske vlade, prema glasnogovorniku UN-ova ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA), Jensu Laerkeu.

Nije dao detalje o točnoj lokaciji konvoja ili o tome kako je OCHA uspio osigurati njegovu sigurnost, ali je rekao da su vozila krenula iz Dnjipra.

‘Ljudima tamo je hitno potrebna pomoć pa smo doista sretni što je ovaj konvoj stigao do njih‘, rekao je.

Agencija nastoji povećati broj konvoja pomoći blizu prve linije bojišnice, a očekuje se još više u danima koji dolaze, dodao je.


U granatiranju Kramatorska u petak ujutro poginula najmanje jedna osoba

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što su u petak ujutro tri projektila pogodila istočni ukrajinski grad Kramatorsk, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Projektili su pogodili ‘dječji vrtić, jednu od škola u Kramatorsku i privatni zdravstveni centar‘, rekao je Kirilenko.

‘Unaprijed su poduzete potrebne mjere. I djeca i učitelji su unaprijed preseljeni na druga mjesta‘, dodao je. ‘Tako smo, na sreću, uspjeli izbjeći strašnije posljedice koje su se mogle dogoditi.‘

Svi studenti u dijelovima Donjecke regije koji su pod kontrolom Ukrajine trenutno studiraju online, istaknuo je Kirilenko.

Rekao je da između 75.000 i 77.000 ljudi danas živi u Kramatorsku, u usporedbi s oko 205.000 stalnih stanovnika prije invazije.


Kremlj: Zabluda je da bi slanje tenkova Ukrajini promijenilo tijek rata

Kremlj je u petak rekao kako je „zabluda“ da bi odluka zapadnih zemalja o isporuci tenkova Ukrajini promijenila tijek rata, upozorivši ih da će požaliti zbog nje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje „snažne odluke“ od ministara obrane NATO članica i drugih zemalja koje se sastaju u petak u bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi razgovarali o jačanju ukrajinske obrane, što uključuje slanje modernih borbenih tenkova.

"Ponavljamo da takve isporuke neće ništa bitno promijeniti, ali će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu", rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje bi li ta isporuka predstavljala eskalaciju rata, Peskov se složio.

„Potpuno ste u pravu, to se stvarno razvija uzlaznom spiralom. Vidimo rastuću neizravnu, a ponekad i izravnu uključenost zemalja NATO-a u ovaj sukob“.

"Vidimo predanost dramatičnoj zabludi da Ukrajina može uspjeti na bojnom polju. To je dramatična zabluda zapadne zajednice koja će više no jednom biti razlogom za žaljenje, sigurni smo u to", dodao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da je jedini način da se spriječi daljnja eskalacija uvažavanje strateških zabrinutosti koje je Rusija izrazila krajem 2021., nekoliko tjedana prije napada na Ukrajinu.


Njemačka: Poljska može Ukrajini poslati tenkove Leopard bez odobrenja

Poljska može Ukrajini poslati tenkove Leopard bez odobrenja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Dodali su da nemaju informacija o službenom zahtjevu.

Njemačka je nametnula izvoznu dozvolu za glavni borbeni tenk Leopard pa službeno drugim zemljama mora dati odobrenje prije nego ga ove pošalju trećim stranama.

Komentari glasnogovornika uslijedili su nakon što je poljski premijer rekao da njegova zemlja može poslati svoje tenkove bez obzira dobije li njemačko dopuštenje ili ne.


Reznikov: ‘Ovo naoružanje trenutno je prioritet‘

Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov iznio je na sastanku u njemačkom Ramsteinu koje je oružje trenutno prioritetno Kijevu za obranu.

‘Postoje tri prioriteta: Više sustava protuzračne obrane, oružje za ofenzivne operacije (tenkovi, haubice, streljivo) i sustavna opskrba streljivom te servis i popravak za naoružanje i strojeve‘, rekao je u objavi na Twitteru.


Ukrajina tvrdi da je uhitila sedam ruskih agenata koji su pomagali u granatiranju

Ukrajina tvrdi da je u Dnjipru uhitila sedam ruskih agenata optuženih da su pomagali u raketnim napadima na grad.

Državna televizija Suspilne piše na Telegramu: ‘Sedam ruskih agenata Glavne uprave Glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije uhićeno je u Dnjipru. Pomagali su u raketnim napadima na grad. Provjeravaju se informacije o njihovoj mogućoj umiješanosti u raketiranje višekatnice 14. siječnja 2023.‘, piše Guardian.


Zelenski: ‘Stotine hvala nisu stotine tenkova!‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zemlje da bez odlaganja pošalju više oružja Ukrajini, upozorivši da ‘stotine hvala nisu stotine tenkova‘.

U govoru tijekom virtualnog obraćanja na sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u Njemačkoj, Zelenski je rekao da se rezultati jedinstva i potpore saveznika vide na bojnom polju u Ukrajini, ali je upitao: ‘Imamo li dovoljno vremena?‘

‘Ne, teror ne dopušta raspravu, teror koji pali grad za gradom, postaje drzak kada braniteljima slobode ponestane oružja. Rat koji je započela Rusija ne dopušta odgode i mogu vam zahvaliti stotine puta i to će biti apsolutno opravdano s obzirom na sve što smo već učinili‘, rekao je.

‘Ali stotine hvala nisu stotine tenkova. Svi mi možemo koristiti tisuće riječi u raspravama, ali ne mogu upotrijebiti riječi umjesto oružja koje je potrebno protiv ruskog topništva ili umjesto protuzračnih projektila koji su potrebni za zaštitu ljudi od ruskih zračnih napadi‘, rekao je i dodao da je ‘istinski zahvalan‘ za oružje koje su saveznici do sada osigurali, ali ‘vrijeme ostaje rusko oružje‘.


Kremlj: Veze sa SAD-om na najnižoj razini

‘Odnosi sa SAD-om su na najnižoj razini i trenutno nema nade za poboljšanje tijekom mandata Joea Bidena‘, kaže Kremlj.

Glasnogovornik Peskov dodao je da zapadne zemlje koje Ukrajini isporučuju dodatne tenkove neće promijeniti tijek sukoba i da će samo povećati probleme ukrajinskog naroda.


Ukrajinci tvrde da je poginulo još 770 ruskih vojnika, 120.000 ukupno

Prema procjeni ukrajinske vojske, poginulo je još oko 770 ruskih vojnika.

Ukrajina tvrdi da je gotovo 120.000 ruskih vojnika poginulo od početka invazije - što je značajno više od drugih zapadnih procjena.


Zelenski skupu u Ramsteinu: ‘Vi možete osigurati pobjedu‘

U svom govoru putem videolinka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija nastoji uništiti nacije. Rekao je da ima malo vremena i da ‘moramo djelovati brzo‘.

Dodao je da se sukob zapravo vodi oko toga ‘u kakvom ćemo svijetu živjeti‘ te da ‘Kremlj mora izgubiti‘.

‘Vi ste jaki ljudi moćnih država. Potičem vas da donesete odluke koje mogu lišiti rusko zlo svake moći. Vi možete osigurati topništvo i zrakoplove koji će slomiti teror. Vi možete osigurati pobjedu‘, kazao je Zelenski.

Svoj je govor završio pozivom da se na sljedećoj skupštini Ramsteina osiguraju projektili većeg dometa i borbeni zrakoplovi F16.

Donacije projektila do sada su bile ograničene na streljivo kojim se ne mogu pogoditi ciljevi u Rusiji.

Dosad je postojala nevoljkost da se pošalju borbeni zrakoplovi zapadne proizvodnje poput F16.

Rasprave su se umjesto toga usredotočile na slanje sovjetskih MiG-ova 29, no i to je sada zastalo.

image

Sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj

Andre Pain/Afp
image

Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov u Ramsteinu

Andre Pain/Afp
image

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u Ramsteinu

Andre Pain/Afp
image

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Ramsteinu

Andre Pain/Afp

Počeo sastanak u njemačkom Ramsteinu

Počeo je ključni sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Sastanku osobno prisustvuje ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, a predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se putem video veze.

Američki ministar obrane Lloyd Austin prvi je uzeo riječ.

‘Ovo nije trenutak za usporavanje. Vrijeme je da uronimo dublje. Ukrajinski narod nas gleda. Kremlj nas promatra. Povijest nas gleda. Stoga nećemo odustati. I nećemo posustati u našoj odlučnosti da pomognemo Ukrajini da se obrani od ruske imperijalne agresije‘, kazao je Austin.

SAD će podržavati Ukrajinu ‘koliko god bude potrebno‘, dok se Kijev i svijet suočavaju s ‘odlučujućim‘ trenutkom, rekao je Austin.

‘Ovo je odlučujući trenutak za Ukrajinu u odlučujućem desetljeću za svijet, stoga se nemojte zavaravati, podržavat ćemo ukrajinsku samoobranu koliko god bude potrebno‘, rekao je Austin u svom uvodnom govoru.

Rusiji ‘ponestaje streljiva i trpi značajne gubitke‘, rekao je Austin i dodao da se Moskva sada ‘okreće prema nekoliko preostalih partnera kako bi opskrbila svoju tragičnu i nepotrebnu invaziju, ali čak ni Iran i Sjeverna Koreja neće priznati da opskrbljuju Rusiju.‘

‘Usporedite to s velikom podrškom slobodnoj i suverenoj Ukrajini koja je predstavljena u ovoj prostoriji‘, rekao je Austin delegatima na sastanku.


Rusi kažu da su zauzeli Kliščivku, selo pored Bahmuta

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Kliščivkom, selom u blizini Bahmuta, stoji u priopćenju takozvane Narodne Republike Donjeck.

Jučer je plaćenička skupina Wagner rekla da je preuzela kontrolu nad tim područjem. Tass citira pukovnika Vitalija Kiseleva koji je rekao da je to mjesto od strateške važnosti za ofenzivu na Bahmut.

Borbe oko Bahmuta bile su nemilosrdne i iscrpljujuće, a poginulo je na tisuće ruskih vojnika dok su pokušavali osvojiti ukrajinske položaje.

Ukrajinska vojska nije potvrdila pad Kliščivke, piše Sky News.


Zelenski zahvalio Americi za pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je u petak američkom predsjedniku Joeu Bidenu i američkom narodu što su obećali poslati novi paket od 2,5 milijardi dolara pomoći za obranu.


MoD: ‘Wagner je postao ključni element ruske kampanje u Ukrajini‘

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) je u najnovijem obavještajnom izvješću o krizi u Ukrajini objavilo da se paravojna skupina Wagner formalno registrirala kao pravna osoba 27. prosinca, prema ruskom Jedinstvenom državnom registru.

Grupa je svoju temeljnu djelatnost proglasila "savjetovanjem u upravljanju", ali još nije jasno u kojoj će se mjeri entitet "PMC Wagner centar" koristiti za upravljanje Wagnerovim paravojnim aktivnostima.

Ministarstvo dalje kaže da je vlasnik Wagnera - Jevgenij Prigožin - "vjerojatno djelomično financirao organizaciju putem napuhanih državnih ugovora dodijeljenih njegovim drugim tvrtkama".

Dok grupa tradicionalno ima "nejasan profil", registracija nastavlja svoj "iznimno brzi razvoj".

"Wagner gotovo sigurno sada zapovijeda s do 50.000 boraca u Ukrajini i postao je ključni element ruske kampanje u Ukrajini", dodaje se u izvješću.

"Registracija vjerojatno ima za cilj maksimizirati Prigožinov komercijalni dobitak i dodatno legitimizirati organizaciju."


Poljska: Spremni smo poduzeti ‘nestandardne‘ akcije

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Paweł Jablonski, kazao je da je zemlja spremna poduzeti ‘nestandardne‘ akcije ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova Leopard u Ukrajinu, prenosi Reuters.

Jablonski je ponovio izjavu poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji je u četvrtak signalizirao da bi mogli poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kao dio šire koalicije čak i bez odobrenja Njemačke.

"Pristanak je ovdje od sekundarne važnosti, ili ćemo brzo dobiti taj pristanak ili ćemo sami učiniti što je potrebno", rekao je Morawiecki.


Potpisana ‘Zakletva iz Talina‘

Grupa od 8 država članica NATO-a u četvrtak je potpisala takozvanu "Zakletvu iz Talina" kojom se obvezuju pružati daljnju potporu Ukrajini u "herojskom otporu ruskoj agresiji".

- Obvezujemo se na kolektivnu isporuku donacija bez presedana, uključujući tenkove, teško topništvo, protuzračnu obranu, streljivo i borbena vozila pješaštva za obranu Ukrajine, stoji u dokumentu.

Među potpisnicama su Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Litva, Latvija, Poljska, Danska, Češka, Slovačka i Nizozemska.


Litvanski ministar: ‘Tenkovi Leopard 2 šalju se Kijevu‘

Litvanski ministar obrane Arvydas Anušauskas poručio je da je nekoliko država spremno poslati tenkove Leopard 2 Kijevu, te da će to objaviti na sastanku ministara obrane zemalja saveznica Ukrajine koji se u petak održava u bazi Ramstein u Njemačkoj.

Podsjetimo, budući da su tenkovi njemačke proizvodnje prethodno odobrenje za njihovo slanje trebalo bi doći iz Berlina, iako su neke države, poput Poljske, već dale naslutiti da su Leoparde spremne poslati i bez blagoslova njemačkog kancelara.

Ukupno će se na sastanku obećati dostava stotina oklopnih vozila Ukrajini, poručio je Anušauskas za Reuters.


Direktor CIA-e u tajnosti posjetio Kijev

Direktor CIA-e William Burns nedavno je u tajnosti posjetio Kijev gdje se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je jedan američki dužnosnik za Reuters.

- Burns se u Kijevu susreo sa svojim kolegama iz ukrajinskog obavještajnog sektora, kao i s predsjednikom Zelenskim te je potvrdio da SAD-a nastavlja jačati svoju podršku Ukrajini, poručio je neimenovani dužnosnik.


Washington šalje Ukrajini novi paket vojne pomoći

Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o novom paketu vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,5 milijarda dolara, koji obuhvaća stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams. To je drugi najveći paket vojne pomoći koji SAD šalje Ukrajini od početka ruske invazije. Ukupno je, prema CNN-u, SAD Kijevu od 24 veljače 2022. poslao vojnu pomoću u vrijednosti od 26,7 milijardi dolara.

U ovoj novoj tranši bit će 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa čije je slanje najavljeno 6. siječnja te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker "koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade", navodi se u priopćenju Pentagona.

Američka vojska će uz to dopremiti Ukrajini 53 protuminska oklopna vozila (MRAP) i 350 transportera M998, glasovitih Humveeja.

No ova nova pošiljka ne obuhvaća teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku potporu.

Washington će poslati ukrajinskim snagama i rakete za već dopremljene protuzračne sustave NASAMS i HIMARS, 8 protuzračnih sustava kratkog dometa Avenger i tisuće komada raznog streljiva.

Nakon ovog novog paketa, ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače penje se na 26,7 milijarda dolara.

Smjerajući na medijske informacije o tome da Berlin neće poslati svoje teške tenkove dok SAD ne pošalje tenkove Abrams, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak otezanje Berlina.

U petak se u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, održava sastanak ministara obrane glavnih zemalja koje vojno pomažu Ukrajini u obrani od ruske invazije i SAD-a koji će zastupati ministar Lloyd Austin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:49