RUSKI VLADAR

Američki dužnosnik: Putinovi savjetnici "boje mu se reći istinu" o ratu u Ukrajini

Ruska invazija na susjednu Ukrajinu, koja je započela 24. veljače, zaustavljena je na većini frontova

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin doveden je u zabludu jer su mu se savjetnici bojali reći da rat u Ukrajini slabo napreduje i kolika je šteta od zapadnih sankcija, rekao je u srijedu američki dužnosnik, pozivajući se na deklasificirane obavještajne podatke.

Ruska invazija na susjednu Ukrajinu, koja je započela 24. veljače, zaustavljena je na većini frontova čvrstim otporom ukrajinskih snaga koje su ponovno zauzele teritorij iako su civili zarobljeni u opkoljenim gradovima.

"Imamo informaciju da se Putin osjećao da ga je ruska vojska obmanula", što je dovelo do njegovog nepovjerenja u vojno vodstvo, rekao je američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

"Putin nije ni znao da njegova vojska šalje i gubi ročnike u Ukrajini, što ukazuje na jasan slom u protoku točnih informacija ruskom predsjedniku", rekao je dužnosnik.

Dužnosnik nije pružio na uvid obavještajno izvješće, ali je rekao da je s te informacije skinuta oznaka tajnosti.

Vojni analitičari tvrde da je Rusija preoblikovala svoje ratne ciljeve u Ukrajini na način koji bi Putinu olakšao spašavanje obraza unatoč bijednoj kampanji u kojoj je njegova vojska pretrpjela ponižavajuće poraze.

Ruske snage bombardirale su glavni grad Kijev i sjeverni Černihiv u srijedu, dan nakon što je Rusija obećala da će smanjiti vojne operacije u oba grada.

"Vjerujemo da Putina njegovi savjetnici dezinformiraju o tome koliko loše funkcionira ruska vojska i kako je rusko gospodarstvo osakaćeno sankcijama jer se njegovi visoki savjetnici previše boje reći mu istinu", rekao je dužnosnik.

Rusija tvrdi da provodi "specijalnu operaciju" razoružavanja i "denacifikacije" svog susjeda. Zapadne zemlje kažu da je Moskva pokrenula ničim izazvanu invaziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 02:21