KAKO IDE OFENZIVA?

Američki general: ‘Glavni napad Ukrajinaca još nije počeo. Znate koji će prizori to otkriti?‘

‘O vojnim pohodima ove veličine i značaja ne odlučuje se u tjedan dana‘, ističe analitičar Guardiana

Ilsutracija, ukrajinski vojnici

 Ukrinform/abaca/Abaca Press// Ukrinform/abaca/abaca Press/

Dvije stvari ističu se u ukrajinskoj protuofenzivi koja traje više od tjedan dana, započinje svoju analizu Dan Sabbagh, stručni analitičar Guardiana koji se trenutno nalazi u Dnjipru. Ukrajina napreduje na nekoliko točaka, uglavnom duž južne fronte, ali i na istoku. A na nekim mjestima, njezina vojska postiže sve veće uspjehe, oslobađajući sela u blizini bojišnice.

U prošlom tjednu Ukrajina je napala zapadni rub sektora Zaporižja, gdje se linije bojišnice na jednom mjestu susreću s rijekom Dnjipro: južno od Orikhiva nekih 30 kilometara istočno i, što je najvažnije, s obje strane na granici između Zaporoške i Donjecke oblasti.

image

Ukrajinski vojnici u Storoževu

Screenshot Twitter/

Upravo u posljednjem od niza napada zabilježeno je najviše uspjeha, s ukrajinskim brigadama koje su snimile videozapise podizanja zastava u nizu sela južno od Velike Novosilke, Neskučnea, Storoževa, Blahodatnea i Makarivke. Posljednji od njih još uvijek bi se mogao osporavati, obzirom da ruski ratni blogeri izvješćuju o uspješnom protunapadu.

Taj napredak iznosi gotovo šest kilometara u tjedan dana, što je daleko veća brzina od one koju su ruske snage napredovale tijekom svoje zimske ofenzive, ističe Sabbagh u svojoj analizi.

Na istočnoj fronti, Ukrajina nastavlja proboj i jugozapadno i sjeverozapadno od Bahmuta, grada koji su konačno zauzele ruske snage nakon godinu dana iscrpljujućih borbi. Sve se to događa u vrijeme kada se čini da rusko Ministarstvo obrane pokušava imati izravnu kontrolu nad Wagnerom, privatnom vojskom Jevgenija Prigožina koja je podnijela najveće napore pri zauzimanju rudarskog središta.

Probni napadi

Ovo su najvjerojatnije probni napadi kako bi se pronašla slaba točka na ruskoj bojišnici, smatra Sabbagh, ali ističe da bitka nipošto nije išla lako.Također, Sabbagh podsjeća i na izgubljene tenkove Leopard 2 i četiri borbena vozila Bradley koji su napušteni u petak nakon neuspjelog ukrajinskog napada.

Ukrajina do sada nije poslala veliki broj tenkova na bojišnicu, tvrdi Ben Hodges, bivši general američke vojske.

"Kada vidimo da se velike, oklopne formacije pridružuju napadu, tada mislim da ćemo znati da je glavni napad stvarno počeo", napisao je u nedjelju na svom blogu.

To se, prema njegovom mišljenju, odnosi na dvije ili tri od devet zapadnih obučenih i opremljenih brigada usmjerenih na usku frontu. Za neke od tih devet već je izviješteno da su u akciji, poput 47. brigade južno od Orihiva i 37. istočnije kod Novodonestkea, na Donjeckom sektoru južnog bojišta.

Drugi se uopće nisu pojavili, uključujući 116., 117. i 118. brigadu, a sve su navedene u procurjelim Pentagonovim dokumentima, ponovno pokazujući da je ofenziva, koja će vjerojatno potrajati do ljeta, još uvijek u preliminarnoj fazi.

U međuvremenu, prošlotjedne katastrofalne poplave nakon probijanja brane Nova Kahovka, vjerojatno su pomogle Rusiji u ravnoteži, otežavajući Ukrajini razmišljanje o rizičnom pomorskom napadu preko proširene delte Dnjepra, čak i ako su neki ruski obrambeni položaji bili potopljeni.

Temeljni problem Kijeva

Početni napori Ukrajine i dalje su daleko od ruskih obrambenih linija podignutih u proteklih nekoliko mjeseci i mapiranih pomoću satelitskih slika. Oni leže 13 do 16 kilometara južnije od mjesta gdje je Ukrajina dosad najviše napredovala - sela južno od Velike Novosilke.

Kijev također mora prevladati svoj temeljni problem nedostatka borbenih zrakoplova, dok strpljivo čeka da im zapad konačno osigura F-16. Izvješća sugeriraju da je Rusija posebno koristila zračne snage u sektoru Orihiv. Ako kijevske snage dođu blizu proboja, Rusiji bi moglo biti vrlo lako ugušiti ga.

Igor Girkin, veteran ruskog ultranacionalizma, poručio je na svom Telegram kanalu kako se nada da Rusija usvaja politiku "fleksibilne obrane" te da će u određenoj mjeri omogućiti ukrajinskim snagama da napreduju izvan svoje protuzračne obrane, a zatim krenuti u protunapad i preokrenuti ukrajinsko napredovanje. Ali i on je upozorio da Ukrajina ima, po njegovoj procjeni, pet-šest brigada u pričuvi.

O vojnim pohodima ove veličine i značaja ne odlučuje se u tjedan dana, ističe Sabbagh Ono što je sigurno jest da je Ukrajina preuzela inicijativu s određenim samopouzdanjem, napadajući iz više smjerova. Također, Ukrajina je ostvarila neke uspjehe, vjerojatno tamo gdje su Rusi najslabiji. Za sada je to za Ukrajince dovoljno ohrabrujuće, završava svoju analizu Dan Sabbagh za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:40