RAT U UKRAJINI

Američki general o ukrajinskoj protuofenzivi: ‘Imaju znatne pričuve. Velike snage koje još nisu upotrijebili‘

Pratimo najznačajnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini
 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Ključni događaji:

  • UN: Iznose se ideje o plasiranju ukrajinskog i ruskog žita na svjetsko tržište​
  • Predsjednik Južnoafričke republike: ‘Uhićenje Vladimira Putina tijekom posjeta predstavljalo bi objavu rata‘
  • U tijeku su tajni pregovori o povratku ukrajinske djece odvedene u Rusiju
  • Rusija pokrenula zračne napade na jug i istok Ukrajine
  • Preko mosta za Krim vozi se jednom trakom
  • Zelenski: Ukrajina spremna nastaviti izvoz žitarica bez Rusije
  • Ukrajinci: Sto tisuća Rusa juriša na Kupjansk i Liman!
22:06

Ukrajina ima 'znatnu' pričuvu za protuofenzivu, kaže Washington

Ukrajina raspolaže "znatnom" pričuvom oružanih snaga koje još ne sudjeluju u njezinoj sporoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, istaknuo je u utorak načelnik združenog stožera američke vojske.

Ukrajinci se bore s ruskim vojnicima koji su imali vremena organizirati solidnu obranu, napose strašna minska polja, bodljikavu žicu i rovove, rekao je Mark Milley novinarima koji su ga upitali je li zaustavljeno napredovanje protuofenzive.

Kijev ima "veliku borbenu moć koju još nije upotrijebio" i trenutno ju čuva, rekao je. "Trenutno napreduju kroz minska polja, polako, odlučno i uporno i to je teška borba".

Mark Milley misli da je "prerano" reći je li ta protuofenziva doživjela neuspjeh. "Bit će to dugotrajno, teško i krvavo", dodao je.

Čelnik Pentagona Lloyd Austin koji je bio uz Milleyja tijekom virtualnog sastanka zemalja koje podupiru Ukrajinu, rekao je da će Sjedinjene Države "nastaviti" pomagati snage Kijeva.

U Njemačkoj se u ovom trenutku uvježbavaju i opremaju tri brigade, a u tijeku su i druge obuke u regiji, rekao je.

SAD, najveći donator Ukrajine, izdvojio je više od 42 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske invazije u veljači 2022.

22:04

UN: Iznose se ideje o plasiranju ukrajinskog i ruskog žita na svjetsko tržište

Iznose se razne ideje o plasiranju ukrajinskog i ruskog žita te ruskog gnojiva na globalna tržišta nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o sigurnom izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak.

Sporazum o izvozu žita postignut je uz posredništvo UN-a i Turske u srpnju prošle godine kako bi se odgovorilo na globalnu prehrambenu krizu pogoršanu ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Rusko povlačenje iz sporazuma u ponedjeljak, koje je uključivalo opoziv njezinih jamstava za sigurnu plovidbu, okončalo je i pakt Ujedinjenih naroda i Moskve po kojemu su dužnosnici UN-a pristali pomoći Rusiji da njezina hrana i gnojiva dospiju na svjetska tržišta.

No glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "nastavit će istraživati ​​sve moguće načine kako bi osigurao da ukrajinsko žito, rusko žito, rusko gnojivo dospiju na globalno tržište", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

"Iznose se razne ideje", rekao je Dujarric, ali nije otkrio detalje.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se mora pronaći alternativa žitnom sporazumu i da se "sada vode vrlo aktivne rasprave". Naglasio je da se izvozom ukrajinskog žita kroz Europu neće moći "nadoknaditi izostanak isporuka iz ukrajinskih luka na Crnom moru".

Kuleba je rekao da je nužno oživljavanje crnomorskih isporuka, kroz postojeći okvir ili stvaranje novog modela. "Problem je, naravno, što će se dogoditi ako Rusija odluči napasti brod sa žitom", dodao je.

"Moramo riskirati i moramo pokazati da možemo nastaviti bez Rusije", rekao je Kuleba u utorak novinarima tijekom posjeta Ujedinjenim narodima.

20:58

Afrička unija žali zbog istupanja Rusije iz ugovora o žitaricama

Afrička unija je u utorak rekla da "žali" zbog ruske odluke o neproduljenju ugovora na temelju kojega su se ukrajinske žitarice izvozile preko Crnog mora unatoč ratu u Ukrajini.

"Žalim zbog prekida Crnomorske inicijative za izvoz žitarica koju je Afrička unija (AU) od početka podupirala", rekao je predsjednik Povjerenstva AU-a Moussa Faki Mahamat na Twitteru.

"Pozivam zainteresirane strane da riješe probleme kako bi se omogućio nastavak neprekinutog i sigurnog prolaska žitarica i gnojiva iz Ukrajine i Rusije na područja kojima su potrebni, napose u Afriku", dodao je.

Ugovor o izvozu žitarica, potpisan u srpnju 2022. u Istanbulu i produljivan dva puta, istekao je u ponedjeljak navečer u Istanbulu. Zahvaljujući njemu, iz ukrajinskih luka se u godinu dana izvezlo gotovo 33 milijuna tona žitarica, većinom kukuruza i pšenice, što je pridonijelo stabilizaciji svjetskih cijena hrane i otklanjanju opasnosti od nestašice.

Moskva nije htjela produljiti ugovor žaleći se na teškoće u isporuci svojih prehrambenih proizvoda i gnojiva i ocijenivši da nije omogućio isporuku žitarica siromašnim zemljama u planiranim količinama.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres je rekao da žali zbog takve odluke, istaknuvši da "stotinama milijuna ljudi" prijeti glad i da će oni "platiti cijenu" za nju.

Cijene žitarica su naglo skočile u Africi zbog pada uvoza koji je posljedica rata u Ukrajini, što pogoršava razorne učinke lokalnih sukoba i klimatskih promjena.

20:05

Američki general Mark Milley: 'Ukrajinska protuofenziva je daleko od neuspjeha'

Američki general Mark Milley rekao je na brifingu u Pentagonu da je ukrajinska protuofenziva 'daleko od neuspjeha', ali da će borba pred nama biti duga.

'Mislim da je ostalo još mnogo borbe i ostat ću pri onome što smo rekli prije: Ovo će trajati dugo. Bit će teško. Bit će krvavo', kazao je Miley.

17:21

'Uhićenje Vladimira Putina tijekom posjeta predstavljalo bi objavu rata'

Uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavljalo bi objavu rata Rusiji, napisao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

Putin je pozvan na summit zemalja Bricsa u Johannesburgu sljedećeg mjeseca, što je problematično zbog naloga za uhićenje međunarodnog kaznenog suda - odredba koju bi Južna Afrika kao članica ICC-a trebala provesti.

U tijeku je sudski proces u kojem vodeća oporbena stranka, Demokratska alijansa (DA), pokušava prisiliti vladu i osigurati da čelnik Kremlja bude zadržan i izručen ICC-u ako kroči u zemlju.

Ali Ramaphosa je rekao da je takav stav neodgovoran' i rekao da bi nacionalna sigurnost bila u pitanju.

'Rusija je jasno dala do znanja da bi uhićenje njezinog sadašnjeg predsjednika bila objava rata. Ne bi bilo u skladu s našim ustavom riskirati ulazak u rat s Rusijom', kazao je.

16:24

U tijeku su tajni pregovori o povratku ukrajinske djece odvedene u Rusiju

Vode se vrlo osjetljivi razgovori kako bi se postigao sporazum o povratku ukrajinske djece odvedene u Rusiju.

Turska i Saudijska Arabija uključene su u razgovore koji traju već nekoliko mjeseci, piše Financial Times citirajući četiri osobe upoznate sa situacijom.

Ukrajinski i ruski dužnosnici sastavljaju popise tisuća djece koja su odvedena u Rusiju i smještena u dječjim domovima ili usvojena od strane ruskih obitelji.

Dužnosnici obiju strana odbili su međusobno izravno razgovarati o tom pitanju, ali su se umiješali posrednici iz Saudijske Arabije i Turske.

Navodno je s ruske strane uključen i bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

Saudijska Arabija je prvotno pokrenula pitanje raseljene djece na sastanku odabranih članica G20 u Kopenhagenu, rekao je diplomat upoznat s pregovorima.

Zapadne zemlje tada su dale blagoslov Rijadu da nastavi posredovati po tom pitanju.

Ukrajina tvrdi da je Rusija odvela do 20.000 djece.

Humanitarni laboratorij na Yaleu kaže da se radi o najmanje 6000 ukrajinske djece.

15:57

Dužnosnik ukrajinske obavještajne službe: 'General Armagedon' je smijenjen'

Kruže glasine oko statusa generala Sergeja Surovikina, zamjenika zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, kojeg nema u javnosti od prošlomjesečne oružane pobune plaćenika grupe Wagner, prenosi Sky News.

Nazvan "general Armagedon", govori se da je imao dobar odnos s vođom pobune, šefom grupe Wagner Jevgenijem Prigožinom, a američki dužnosnici vjeruju da je unaprijed znao za neuspjelu pobunu.

Andrej Kartapolov, šef Odbora za obranu Državne dume, prošlog je tjedna rekao u video snimci objavljenoj na društvenim mrežama: "Surovikin se trenutačno odmara. (On) za sada nije dostupan".

No, glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe, Andrij Jusov, rekao je danas da je visoki zapovjednik ruske vojske "efektivno uklonjen s položaja", sugerirajući da njegova sudbina ostaje neriješena.

Jusov je rekao tijekom televizijskog intervjua da je došlo so sukoba i natjecanja u ruskim najvišim krugovima nakon pobune, u kojoj je Surovikin izgubio.

Rusija nije dala službenu izjavu o njegovoj sudbini.

15:45

Dan nakon istupanja iz sporazuma o izvozu žita, Rusija napala ukrajinske luke

Rusija je u utorak napala ukrajinske luke, dan nakon što je istupila iz sporazuma koji je Kijevu omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora te također objavila da su njezine snage zabilježile uspjehe na terenu.

Ruska vojska izvela je u noći na utorak napad raketama i dronovima na ukrajinske luke u znak odmazde za ukrajinski napad dronovima na Krimski most koji povezuje Rusiju s poluotokom Krimom.

Krimski ili Kerčki most, ključna linija opskrbe za ruske snage u Ukrajini, oštećen je u "izvanrednoj" situaciji u kojoj su poginule dvije osobe i ozlijeđeno je dijete, rekli su ruski dužnosnici, a izvor iz ukrajinskih službi sigurnosti (SBU) rekao je za agenciju AFP da ukrajinske specijalne službe i pomorske snage stoje iza napada na most, uz pomoć "pomorskih dronova".

Ubrzo nakon što je Krimski most pogođen, Moskva je izašla iz sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka koji je sklopljen prije godinu dana uz posredovanje UN-a i Turske. UN upozorava da bi istupanje Rusije iz Inicijative za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru (BSGI) moglo prouzročiti glad diljem svijeta.

"Odluka Ruske Federacije zadat će udarac potrebitima u cijelom svijetu", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Rusija uzvraća da obveze utvrđene u memorandumu Rusija-UN o uklanjanju zapreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva još nisu ispunjene. Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama koje su uvedene zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak, za ruske napade na ukrajinske luke rekao je da su "još jedan dokaz da teroristička država želi ugroziti živote 400 milijuna ljudi diljem svijeta koji ovise o ukrajinskom izvozu hrane".

Ukrajinske zračne snage tvrde da su srušile šest projektila Kalibr i 31 od 36 ruskih dronova. Moskva pak tvrdi da je spriječila ukrajinski napad dronovima na Krim.

Šest tjedana nakon što je Ukrajina na istoku i jugu pokrenula protuofenzivu, Rusija na sjeveroistoku pokreće svoju kopnenu ofenzivu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske jedinice napredovale dva kilometra prema Kupjansku, željezničkom čvorištu na prvoj crti bojišnice koje je Ukrajina prošle godine uspjela vratiti pod svoju kontrolu.

Kijev je potvrdio da se u tom području vode teške borbe te da su Rusi napredovali. Ukrajina je dosad u svojoj protuofenzivi uspjela vratiti neka sela na jugu i područje oko Bahmuta na istoku, ali još uvijek nije uspjela probiti ruske linije koje su jako ukopane i utvrđene.

11:21

Wagnerovi plaćenici odmaraju u hotelima u Krasnodaru: Tuku ljude, obavljaju nuždu u krevetu...

Plaćenici zloglasne ruske grupe Wagner rezervirali su većinu hotela u Krasnodaru u Rusiji, a policija policija i Nacionalna garda Rusije redovito moraju dolaziti tamo jer imaju pune ruke posla s plaćenicima koji izazvivaju tučnjave i druge probleme, objavio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Geraščenko se pritom pozvao na informacije ruskog medija Astra koji objavljuje na Tegegram kanalu, a potkrijepio ih je i njihovom video snimkom izgreda, čiju autentičnost ipak nije moguće potvrditi.

Prema izvorima Astre, kako navopdi Geraščenko, plaćenici privatne vojne tvrtke borave u mnogim hotelima u Krasnodaru i tamo provode odmor, a većina soba je rezervirana do kolovoza.

Tijekom odmora, plaćenici se tuku međusobno, s hotelskim osobljem i lokalnim stanovništvom. Nacionalna garda Rusije, kako se navodi, došla je u ponedjeljak ujutro jedan od hotela jer je jedan borac napao zaposlenika hotela.

"Ujutro su ovdje bila tri vozila Ruske garde, portira je skoro zadavio gost među borcima Wagnera, mislio je da mu je ukrao novac, ali je bio u sefu u sobi. Bio je i slučaj kada je jedan borac obavio nuždu na krevetu. Sobarice nisu htjele počistiti", rekla je za Astru zaposlenica jednog od hotela, kako navodi Geraščenko.

Piju alkohol od 7 ujutro, zabavljaju se s prostitutkama, u sobama su nehigijenski uvjeti, nabrajala je zaposlenica drugog hotela.

06:24

Preko mosta za Krim vozi se jednom trakom

Most koji povezuje Rusiju s Krimom djelomično je ponovno otvoren dan nakon eksplozije, objavila je ruska vlada.

Vozila u utorak koriste jednu traku preko Kerčkog tjesnaca.

Par koji je putova na godišnji odmor je poginuo, a njihova kći je ozlijeđena u napadu na most za koji je Rusija okrivila pomorske dronove koje je lansirala Ukrajina.

Kremlj je osudio napad na most nazvavši ga terorističkim činom, a ruski čelnik Vladimir Putin je obećao da će ruska vojska odgovoriti na napad.

Zamjenik premijera Marat Khusnullin objavio je video na kojem se vidi kako automobili noću prelaze most, rekavši kako se nada da bi se dvosmjerni promet mogao uspostaviti do sredine rujna.

05:31

Rusija pokrenula zračne napade na jug i istok Ukrajine

Rusija je tijekom noći pokrenula zračne napade na jug i istok Ukrajine koristeći bespilotne letjelice i balističke rakete, priopćile su rano u utorak ukrajinske zračne snage.

Južna luka Odesa i regije Mikolajiv, Donjeck, Herson, Zaporižje i Dnipro bile su pod prijetnjom napada ruskih bespilotnih letjelica, objavile su zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodaje se da Rusija možda koristi balističko oružje za napad na regije Poltava, Čerkasi, Dnipro, Harkiv i Kirovograd.

Načelnik vojne uprave regije Odesa Oleh Kiper rekao je kako su tamošnji sustavi protuzračne obrane bili angažirani u odbijanju napada ruskih bespilotnih letjelica.

"Postoji vjerojatnost za nekoliko valova napada", rekao je Kiper na Telegramu.

Eksplozije su se čule u Odesi u prvim satima utorka.

Ekipa CNN-a u tom području čula je sirene za uzbunu oko 2 sata ujutro i zabilježila djelovanje protuzračne obrane, nakon čega su uslijedile četiri velike eksplozije. Potom su uslijedile četiri nove eksplozije i niz djelovanja protuzračne obrane. Snimljen je objekt u plamenu kako pada s neba i velika eksplozija.

Glasnogovornik vojne uprave Odese Sergej Bratčuk rekao je da je ukrajinska protuzračna obrana odbila ruski zračni napad.

- Djelovanje protuzračne obrane je u tijeku, poručio je putem Telegrama.

Ruski izvori tvrde da su luku Odesu pogodili s moćnim projektilom Kalibr.

05:31

Zelenski: Ukrajina spremna nastaviti izvoz žitarica bez Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da je Kijev spreman nastaviti izvoz žitarica preko Crnog mora, unatoč najavi Moskve da se povlači iz sporazuma o izvozu.

"I bez Rusije treba učiniti sve kako bismo se mogli koristiti tim koridorom (za izvoz) na Crnom moru. Ne bojimo se", rekao je Zelenskij, prenio je na Facebooku njegov glasnogovornik Serhij Nikiforov.

Zelenski je u svom svakodnevnom obraćanju tijekom večeri dodao da je poslao "službeni dopis turskom predsjedniku (Recepu Tayyipu) Erdoganu i UN-ovu glavnom tajniku (Antoniju) Guterresu u kojemu im je predložio nastavak" izvoza.

"Ukrajina, UN i Turska mogu zajednički osigurati funkcioniranje prehrambenog koridora i pregled brodova", rekao je.

Po njegovim riječima, gotovo 33 milijuna tona ukrajinskih prehrambenih proizvoda izvezeno je u 45 zemalja u okviru ugovora koji su u srpnju 2022. potpisale Ukrajina i Rusija pod pokroviteljstvom Turske i UN-a.

Moskva je u ponedjeljak "de facto" proglasila kraj tog ugovora važnog za opskrbu svijeta hranom, nekoliko sati nakon noćnog napada ukrajinske vojske pomorskim dronovima na Krimski most, stratešku infrastrukturu.

Rusija kritizira probleme u izvozu svoje hrane i gnojiva zbog sankcija. Uz to optužuje bogate zemlje da izvlače korist iz najvećeg dijela ukrajinskog izvoza namijenjenog zemljama u razvoju.

Volodimir Zelenski je, naprotiv, rekao da se "60 posto količine" izvozi u Afriku i u Aziju.

UN-ovi podaci pokazuju da su najviše koristi od ukrajinskih isporuka imale Kina, Španjolska i Turska.

05:29

Ukrajinci: Sto tisuća Rusa juriša na Kupjansk i Liman!

Više od 100 tisuća vojnika, više od 900 tenkova, više od 555 artiljerijskih sustava i 370 višecijevnih raketnih bacača - to su goleme snage koje je skupila ruska vojska plus zračne jedinice, privatne postrojbe i snage teritorijalne obrane na pravcu Kupjansk - Liman.

Barem tako tvrdi Serhej Cherevatyi, glasnogovornik Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga. Za ilustraciju, na vrhuncu svoje kampanje u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća tadašnja je sovjetska Crvena armija u cijeloj toj državi imala oko 120 tisuća vojnika.

Cherevatyi je dodao da Ukrajinci na tom dijelu bojišta drže linije i sprječavaju Ruse da preuzmu inicijativu...

05:29

Ruski turisti koji bježe s Krima nakon napada na most stvorili gužve


Uoči današnjeg napada na ruski cestovni i željeznički most prema Krimu, državna TV emitirala je snimke dugih prometnih gužvi u južnoj Rusiji dok su turisti satima čekali u svojim automobilima da prijeđu i započnu ljetni odmor.

No nakon što su eksplozije provalile cestovni most, ubivši par koji je planirao odmor na Krimu i ranivši njihovu kćer, emitirao je prometne gužve u suprotnom smjeru dok su se turisti pokušavali odvesti kući kroz južnu Ukrajinu pod kontrolom Rusije.

Državna novinska agencija RIA objavila je da se stvorila gužva duga veća od 5 kilometara dok su se ruski turisti vraćali kući - preko mosta Chonhar, koji je nakratko bio van funkcije zbog raketnog napada prošlog mjeseca.

Moskva je za napad na Krimski most, drugi otkako je Rusija napala Ukrajinu, okrivila Kijev.

Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost, ali ukrajinski mediji navode da su ukrajinske sigurnosne službe rasporedile pomorske bespilotne letjelice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:04